Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От 19 септември започват безплатни прегледи за туберкулоза в страната. Те са в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването.


По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ ще се предлага скрининг за опасността от туберкулоза чрез анкета и консултации.

На хората в риск ще се проведат допълнителни прегледи и изследвания

При откриването на случай на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, с цел прекъсване веригата за предаване на инфекцията, изтъкват от здравното министерство.


По време на проведената през юни 2022 г. кампания общо 1 137 души са анкетирани за туберкулоза, като на 759 в риск са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 16 лица с туберкулоза и 45 с латентна туберкулозна инфекция, на които е назначено лечение.


Кампанията се провежда от 2009 г. и допринася за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, за ефективна превенция на заболяването в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.


Инициативата се осъществява съвместно с регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза и неправителствени организации.


В прикачените файлове може да видите списък на местата по области, където ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза, както и инициативите на РЗИ, свързани с кампанията.

Прикачени файлове

lz_tb_otvoreni_vrati_sept22.pdf
rzi_tb_otvoreni_vrati.pdf

Коментари