Публикация

Рестарт на Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева

Рестарт на Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева

Медици от гр. Самоков са първите включени в специално разработеното от психолози на Лаборатория за психично здраве - ВМА обучение. 23-ма лекари, фелдшери и медицински специалисти започнаха двудневен курс на обучение. На старта на тренинга присъстваха председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, главният секретар на съсловната организация д-р Валентин Пеев, председателят на РЛК София област д-р Роза Анева и управителят на МБАЛ „Самоков“ д-р Красимира Ковачка.


Рестартът на Националната кампания на БЛС срещу насилието над медици #ПребориГнева започва именно от Самоков, защото градът е една от невралгичните точки у нас, а медицинските екипи често са обект на вербална и физическа агресия. Припомняме, че само преди няколко месеца лекари от Спешния център в града се барикадираха в опит да се спасят от нахлулите агресори.


По време на обучението, което включва практически и теоретични модули, участниците ще повишат уменията си за справяне с актовете на агресия, ще повишат психологическите си умения за справяне в критични ситуации, ще усъвършенстват уменията си за разрешаване на конфликти и други.


В помощ на лекарите и медицинските специалисти, Българският лекарски съюз съвместно с психолозите от Лаборатория за психично здраве - ВМА, разработи листовки със съвети и алгоритъм на поведение при комуникация с агресивен пациент и/или близките му, които ще бъдат разпространени в цялата страна.


Проведено наскоро проучване от агенция „Тренд“ по поръчка на БЛС показа, че

повече от половината лекари у нас (55 %) са били жертва на агресия

като всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби – 17. И още: за упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.

„Живеем във времена, в които ще трябва да се адаптираме. Само до преди 20-ина години беше немислимо да се посегне на лекар или сестра, но за съжаление днес това се случва“, каза в началото на обучението д-р Маджаров.

Той допълни, че БЛС провежда различни кампании във връзка с агресията над медици, незабавно подаване на сигнали чрез горещия телефон в БЛС към Главната прокуратура и др.


„Последният инцидент в Шумен показа бързината на работа на тази линия и само за месец извършителите бяха наказани. Друг е моментът, че ние сами, с известна подготовка, можем да избегнем кризисната ситуация, защото когато тя вече е факт, дори и да бъде осъден извършителят, душевната рана в пострадалия колега трудно се лекува“, каза д-р Маджаров.


Според председателя на БЛС е необходимо повишаване на авторитета на съсловието сред обществото и чрез: въвеждане на допълнителни часове в училище; разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; определяне на Национален ден за образование и превенция срещу насилието над здравни и социално-здравни специалисти.


И не на последно място: Справедливите и бързи наказания и постоянното усъвършенстване на правната рамка, която да не създава усещане за безнаказаност у извършителите. По данни на Прокуратурата на Р България през 2017 г., регистрираните случаи на агресия у нас са близо 40, а през 2018 г. намаляват на 26. В следващите 2-3 години регистрираните нападения са на половина.


Положителната тенденция обаче, бележи обрат през тази година (2022 г.). По данни на Прокуратурата до месец юли,

 

производства за нанесени телесни повреди на медицински специалисти, са образувани срещу 8 души, а осъдените са 5

 

Извън тази статистика е един от последните фрапиращи случай от преди 2 месеца, когато мъж и жена нападнаха и душиха младата лекарка Айлин Ахмед в Центъра за спешна помощ в Шумен. След намесата на БЛС и благодарение на бързата реакция на Прокуратурата нападателите получиха максималната присъда, която предвижда законодателството.
Обучителните курсовете са безплатни за лекари и медицински специалисти. Лечебните заведения, които желаят да се включат е необходимо за позвънят на тел: 0898483597 или да изпратят имейл дo pr@blsbg.com.


На имейл: blsus@blsbg.com пък могат да бъдат подавани сигнали за агресия над медици. Те ще бъдат незабавно предавани към главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратурата на Р България.

 

Коментари

За някои, боя им е малко!
Първо лекарите от някои специалности, като тези от специалност Офталмология, трябва да седнат и изцяло да си изучат занаята от самото начало!  Ама не по Българския табает! Защото не може с половината знания за човешкото око, да се оправя цялата Офталмология!  И не може с един аршин да мериш всичко и да си въобразяваш, че на света има само Нормални зрителни органи! Сякаш другите - Увредените не се нуждаят от никакво внимание! Сякаш такова нещо Няма! Но какво можеш да очакваш от един такъв пиклив лекар? Независимо дали той е доцент, професор или академик! Те просто всичките са една стока! Която не струва и пукната пара! Но един идиот който не уважава пациента и неговите проблеми, изглежда не трябва да диша въздуха на тази Земя!
И принос за това имат, както самите те! Но така и Лекарския съюз! Както и Министерство на Здравеопазването, които ги пазят и защитават, като рохко сварени яйца! И не искат да разглеждат въпросите за тяхното цинично отношение! - Думата Етика е твърде нежна за да се употреби в такъв един случай!
Така, че мухъла е отвсякъде! И някой трябва да започне да го чисти!
След като самите лекари ги мързи или са твърде глупави за да видят това!  А липсата на прозорливост не им позволява да го направят!
Така, че нека медиците да не се оплакват!
А да помислят каква е причината!
Всички ние сме плащали, за да се изучат те! И те не са го направили!

Кой е мошеника тук?

Моя кардиолог казва: "Ако ти не ми кажеш какво те притеснява! Аз няма как да разбера, как да ти помогна!"
А един Очен лекар никога не пита какъв е твоя проблем! И въобще не иска да чува какво искаш да кажеш! Сякаш познава Офталмологията от Връх до конец!
Но да не започвам да изреждам какво още не знаят! И за какво не са чували въобще! 
И какви са техните Заблуди и Самозаблуди!
Сякаш на този Свят няма никаква Наука!
Върви да чакаш, този да ти помогне!

Та.. Той не може да и върже връзките на обувките си! 
Не знам как ги избират! Но всичките са такива!

Най вероятно по свой образ и подобие!

Г-н Славчев , добър да ви е денят ! Това , което пишете, ми се струва доста лаишко и зле представено ! Не искам да коментирам Вашите думи професионално , тъй като би отнело време, усилия и преразказване на опит , за което явно не сте подготвен. Има кой да съди за компетентността на медиците . това са техни колегии, преподаватели, пациенти, разбира се, но в съвсем друг контекст - не съм доволен , ще потърся помощ при друг специалист !
А иначе, вместо да се обучаваме надълго и широко как да отговорим на злото, агресията и крещящата некомпетентност на определени категории хора, нуждаещи се от помощ, дошли за помощ, получили или по определени причини неполучили такава на момента / обикновено по обективни причини / следва да се отговори по начин - "зъб за зъб " или "око за око ". Предлагам също в рамките на шегата, разбира се, да се въведе в медицинското обучение нов, задължителен предмет : Подготовка по ефикасна  самоотбрана !

Здравейте,колеги от Самоков!Поздравления за прекрасната инициатива -обучение на медицинския персонал за предотваряване на възникнала агресия от страна на пациентите с лекции за психичното здраве!Оказа се,че  част от нашето общество не е дорасло за съвременно медицинско обслужване,въпреки,че нашето обучение и практики са на световно ниво.Нека вашия опит последват и д
руги райони от нашата страна! С поздрав:Доктор Людмила Костова-Враца-19.09.2022г.