Публикация

Директорката на СЗОК Иванка Динева е освободена от поста

Директорката на СЗОК Иванка Динева е освободена от поста

Директорката на Столичната здравноосигурителна каса Иванка Динева е освободена от длъжност, съобщава OFFNews. Информацията за уволнението ѝ е била потвърдена и от НЗОК.

Около досегашния директор на СЗОК се зашумя след проверката, която беше назначена в ДКЦ „Александровска“

през август 2021 г. Проверката беше предизвикана от писмен сигнал на бивш служител на болницата. За случая стана известно през ноември 2021 г., когато в навечерието на изборите на 14 ноември медии съобщиха, че офталмологът от „Александровска“ д-р Александър Оскар е „източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи и манипулации“.


Според източниците това било установено при проверка на столичната здравна каса през август. От СЗОК наложили наказания на д-р Оскар „да върне 178 000 лева (с уточнението, че размерът на сумата не е потвърден), занапред да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност“.


След направените от столичната каса констатации през януари 2022 г. ДКЦ „Александровска“ подаде сигнал до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев за „тенденциозни и незаконни“ действия от страна на служители на СЗОК. От Централното управление на здравния фонд предизвикаха извънпланова проверка от Инспектората. Инспекторите на НЗОК констатираха, че няма документална следа за причините за разпореждането на пълна проверка в ДКЦ „Александровска“, освен писменото запитване на бивш служител на болницата.


В мотивите си от Инспектората на НЗОК подчертаха, че неприлагането на доказателствен материал към констатациите е „с висок правен риск, тъй като може да доведе до загуба за СЗОК при правен спор с ДКЦ „Александровска“.

През юли 2022 г. съдът свали обвиненията в източване на касата с фалшиви прегледи

срещу ДКЦ „Александровска“, а санкцията от 134 хил. лева беше отменена. Проф. Оскар, който беше набеден в източването на 170 000 лв. от НЗОК, беше реабилитиран.

 

Източник:  offnews.bg

Коментари

Познавам работата на бившата директорка и знам, че в условията на предизборна обстановка справедливостта е погазена. Но справедливостта винаги побеждава, въпреки, че спечеленото дело е в резултат на добре платени адвокати и съд. Но знам, че ще дойдат други времена и потърпевшата сега ще бъде възстановена.

Изключително възмутително реабилитиране на проф. Оскар, председател на Шалом и лекар на годината по времето на извънредното положение, за сметка на професионализъм и справедливо защитаване интересите на НЗОК от страна на бившия директор на СЗОК. Познавам добре действията и способностите на лицето от Шалом.