Публикация

Безплатни очни прегледи за деца и възрастни през октомври

Безплатни очни прегледи за деца и възрастни през октомври

По повод Световния ден на зрението - 13 октомври, Българският лекарски съюз, Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ в партньорство с благотворителната инициатива „Българската Коледа”, организират безплатен очен скрининг на деца в предучилищна възраст (4-6 г.) и на хора в пенсионна възраст, при които не е установен зрителен проблем.


Прегледите за деца ще се извършват в детския очен кабинет на УМБАЛ „Александровска”, всеки петък между 14:00 и 17:00 ч., след предварително записване на тел.: 02/9230 234 от 9:00 до 14:00 ч.


Прегледите включват: определяне на зрителната острота, изследване на рефракцията (диоптрите) и цветното зрение.

Над 10% от децата в България имат някакъв очен проблем

най-често нужда от очила. Намалението на зрението във възрастта 4-6 г. може да е резултат от т.нар. „мързеливо око” (амблиопия), което се установява при 5% от всички деца, като в голяма част от случаите няма никакви външни прояви. За това редовното провеждане на профилактични прегледи е особено важно.


Прегледите за възрастни ще се осъществяват в очния кабинет на ДКЦ „Александровска“, всеки четвъртък от 14:00 до 17:00 ч., след предварително записване на тел.: 02/9230 295 от 9:00 до 14:00 ч.


Прегледите включват: изследване на зрението, измерване на вътреочно налягане, биомикроскопия (неинвазивен метод за изследване на предния очен сегмент на окото с биомикроскоп) и офталмоскопия (изследване на очното дъно (състоянието на ретината и зрителния нерв) и стъкловидното тяло. Извършва се с офталмоскоп, след предварително разширяване на зеницата.

Най-честите заболявания, причиняващи намаление на зрението при възрастни

са:

Всички възрастни и деца, при които бъде установен проблем, ще бъдат насочени за допълнителни изследвания и лечение.

Коментари