Публикация

Не забравяйте да ядете лилави плодове

Консумацията на плодове с лилав цвят може да предотврати заболявания, свързани с възрастта - Алцхаймер, сърдечни проблеми, рак.


Рискът за развитие на множествена склероза и болестта на Паркинсон може да бъде намалена чрез прием на боровинки, къпини, касис или сливи, сочи проучване на университета в Манчестър.

Изследователите твърдят, че една или две от препоръчваните пет порции плодове и зеленчуци дневно трябва да са лилави.

Смята се, че вещество в лилавите плодове помага в борбата с вредните въздействия на желязото, което може да увреди клетките, ако премине през храносмилателната система в неправилна форма.

Минералът, смятат за здравословен, е полезен само, когато реагира с други съединения, иначе може да бъде отровен за тъканите.

Полифенолите, които правят боровинките и другите плодове лилави, са в състояние да неутрализират вредните ефекти на желязото.

Зеленият чай съдържа подобни съставки, както и  куркумата.

Дори и шоколадът може да помогне, но за съжаление червено вино няма здравословен ефект в този случай, сочи изследването, публикувано в Archives of Toxicology.

Коментари