Публикация

Научно обосновани ползи от МСМ добавките / Метилсулфонилметанът

Научно обосновани ползи от МСМ добавките / Метилсулфонилметанът

Може да намали болките в ставите, което може да подобри качеството ви на живот?

 

Една от най-популярните употреби на МСМ е за намаляване на болки в ставите или мускулите.

Доказано е, че е от полза за тези с дегенерация на ставите, често срещана причина за болки в коленете, гърба, ръцете и бедрата.

Дегенерацията на ставите може да повлияе негативно на качеството ви на живот, като ограничи движението и мобилността ви.

Проучванията показват, че МСМ значително намалява възпалението в тялото ви. Той също така възпрепятства разграждането на хрущяла, гъвкава тъкан, която предпазва краищата на вашите кости в ставите.

Проучване при 100 души на възраст над 50 години установи, че лечението с добавка, съдържаща 1200 mg MSM в продължение на 12 седмици, намалява болката, сковаността и подуването на ставите в сравнение с плацебо.

Групата, получаваща добавката, също съобщава за подобрено цялостно качество на живот и по-малко затруднения при ходене и ставане от леглото.

Друго проучване при 32 души с болки в долната част на гърба установи, че приемането на добавка с глюкозамин, съдържаща MSM, значително намалява лумбалната скованост и болката при движение, плюс значително повишава качеството на живот.

 

 

Има противовъзпалителни ефекти, като например повишаване на нивата на глутатион
 

Противовъзпалителните свойства на МСМ са добре документирани от научни изследвания.

Смята се, че МСМ инхибира NF-kB, протеинов комплекс, участващ във възпалителните реакции в тялото ви.

Той също така намалява производството на цитокини като фактор на туморна некроза алфа (TNF-ɑ) и интерлевкин 6 (IL-6), които са сигнални протеини, свързани със системно възпаление.

Освен това МСМ може да повиши нивата на глутатион, мощен антиоксидант, произвеждан от тялото ви.

Например, добавянето на МСМ значително намалява възпалението при мишки със стомашни язви чрез инхибиране на освобождаването на възпалителни цитокини, включително TNF-ɑ и IL-6, както и повишаване на нивата на глутатион.

Друго проучване при 40 физически активни мъже показа, че приемането на 3 грама MSM преди изтощителни упражнения намалява освобождаването на възпалителни цитокини и предотвратява прекомерния стрес на имунните клетки в сравнение с плацебо.

 

 

Може да ускори възстановяването след тренировка чрез намаляване на мускулните увреждания и стреса
 

 

 


По време на изтощителни упражнения настъпва мускулно увреждане и се увеличава оксидативният стрес.

Това кара спортистите да изпитват мускулна треска и болка, което може да попречи на спортните постижения и тренировките.

МСМ може естествено да ускори възстановяването на мускулите след интензивни упражнения чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес.

Проучване при 18 мъже показа, че приемането на 50 mg MSM на прах на kg телесно тегло в продължение на 10 дни значително намалява мускулните увреждания, предизвикани от упражнения, и повишава антиоксидантната активност след бягане на 8,7 мили (14 km)

Може да бъде от полза и за намаляване на болката след продължително упражнение.

В едно проучване 22 здрави жени са получавали 3 грама МСМ или плацебо на ден в продължение на три седмици, което води до полумаратон. Групата на МСМ съобщава за по-малко мускулни болки и болки в ставите, отколкото плацебо групата.

Друго проучване установи, че атлетичните мъже, приемащи 3 грама МСМ дневно в продължение на две седмици, имат по-ниски нива на IL-6 и по-малко мускулни болки след интензивни упражнения. 

 

 

Помага за облекчаване на симптомите на артрит чрез намаляване на болката и сковаността
 


Артритът е често срещано възпалително състояние, което причинява болка, скованост и намален обхват на движение в ставите.

Тъй като МСМ има мощни противовъзпалителни свойства, той често се използва като естествена алтернатива на лекарствата за подобряване на симптомите, свързани с артрит.

Проучване при 49 души с остеоартрит на коляното установи, че приемането на 3,4 грама MSM на ден в продължение на 12 седмици намалява болката и сковаността и подобрява физическата функция в сравнение с плацебо.

Освен това може да подобри ефективността на други често срещани добавки, използвани за лечение на артрит, като глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат и босвелиева киселина.

Едно проучване установи, че комбинирането на МСМ с глюкозамин и хондроитин е по-ефективно за намаляване на болката и сковаността при хора с остеоартрит на коляното, отколкото глюкозамин и хондроитин самостоятелно.

Друго проучване показа, че ежедневната добавка, съдържаща 5 грама MSM и 7 грама босвелиева киселина, е по-ефективна от глюкозамина за намаляване на болката и подобряване на функцията при хора с остеоартрит на коляното.

Нещо повече, хората, които са получавали добавки с МСМ и босвелиева киселина, са били по-малко зависими от противовъзпалителни лекарства, отколкото групата на глюкозамин.

 

 

Може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия чрез намаляване на възпалението
 

 


Алергичният ринит е алергична реакция, която причинява симптоми като сълзене на очите, кихане, сърбеж, хрема и назална конгестия.

Честите отключващи фактори за алергичен ринит включват животински пърхот, полени и плесени.

След излагане на алерген се освобождават много възпалителни вещества като простагландини и цитокини, което води до неприятни симптоми.

Проучванията показват, че МСМ може да бъде ефективен за намаляване на симптомите на алергичен ринит.

Може да намали алергичните реакции чрез намаляване на възпалението и инхибиране на освобождаването на цитокини и простагландини.

Проучване при 50 души с алергичен ринит установи, че доза от 2600 mg MSM на ден в продължение на 30 дни намалява симптомите, включително сърбеж, конгестия, задух, кихане и кашляне.

Освен това участниците са имали значително увеличение на енергията до ден 14.

 

 

Може да засили имунитета и да ви помогне да сте здрави
 


Вашата имунна система е специализирана мрежа от тъкани, клетки и органи, която защитава тялото ви срещу заболявания.

То може да бъде отслабено от неща като стрес, болест, лоша диета, недостатъчен сън или липса на активност.

Серните съединения като МСМ играят важна роля за здравето на вашата имунна система.

Например, МСМ може да бъде ефективен при намаляване на оксидативния стрес и възпалението, което може да отслаби имунитета.

Тъй като е ефективен при намаляване на нивата на възпалителни съединения като IL-6 и TNF-ɑ, МСМ може да намали стреса върху имунната ви система.

Освен това, той играе роля в създаването на глутатион, основният антиоксидант на тялото ви. Може също така да помогне за повишаване на нивата на това важно съединение.

Наличието на адекватни нива на глутатион е от решаващо значение за цялостното здраве и функцията на вашата имунна системa.

Проучване в епруветка показа, че МСМ ефективно възстановява нивата на глутатион и намалява възпалителните маркери в миши клетки, които са били отслабени с HIV протеини.

 

 

Безопасност на МСМ и странични ефекти
 


MSM се счита за безопасен и като цяло се понася добре с минимални странични ефекти.

Големи регулаторни агенции като FDA са му дали общопризнатото като безопасно (GRAS) обозначение.

Проведени са множество проучвания за токсичност, за да се оцени безопасността на МСМ и дози до 4845,6 mg на ден (4,8 грама) изглеждат безопасни.

Някои хора обаче могат да изпитат леки реакции, ако са чувствителни към МСМ, като стомашни проблеми като гадене, подуване на корема и диария.

Когато се прилага върху кожата, може също така да причини леко дразнене на кожата или очите.

Освен това има опасения относно смесването на МСМ с алкохол, тъй като други лекарства, съдържащи сяра, могат да причинят нежелани реакции, когато се смесват с алкохолни напитки.

 

Можете да прочетете още полезни статии от различен здравен характер в Дрогерия ком

Коментари