Публикация

Италиански професор демонстрира нов метод за лечение на хемороиди

Нов метод за лечение на хемороидална болест ще бъде демонстриран днес в болница „Токуда” – София, съобщиха от лечебното заведение.


Водещият италиански професор Салафия и екипът на Първа хирургична клиника под ръководството на доц. Кирил Драганов ще извършат две операции в 10:30 часа в аулата на лечебното заведение на 9-ия етаж. Гостите в залата ще имат възможност да наблюдават на екран в реално време интервенциите и ще могат да ги обсъждат с лекарите в операционната.

Съвременният хирургичен похват се нарича трансанална хемороидална деартериализация - THD. Той е изключително подходящ за лечение на пациенти с вътрешни хемороиди, при които не е постигнат ефект от консервативната терапия.
Основните предимства на метода са неговата безопасност и щадящ ефект.

Манипулацията се извършва над т.нар. дентатна линия на ректума, което значително намалява болката и дискомфорта. Времетраенето е приблизително 20 мин.

Технологията, по която се извършва процедурата, е разработена от японски специалист.  При нея с помощта на високочувствителен доплер се локализират и в последствие лигират (връзват) крайните разклоненията на ректалната артерия, които при определени обстоятелства стават причина за появата на хемороиди.

При този метод по никакъв начин не се нарушава цялостта на тъканните в тази деликатна зона. При необходимост хирургът може да извърши и хемороидопексия за възстановяване на пролапси, което също е безопасна и щадяща процедура.

THD методът за лечение е предназначен предимно за по-тежки стадии на хемороидална болест и в това отношение се конкурира по ефективност с далеч по-инвазивни методи и оперативни техники. Предимството на THD е в по-високата безопасност за пациента, по-малкия брой следоперативни усложнения и рецидиви, поносима до липсваща болка, бързото възстановяване (24 до 48 часа след манипулацията). Стандартизираната и усъвършенствана процедурата на изпълнение гарантира спокойствието както на пациента, така и на хирурга.

Коментари