Публикация

Как да пазим интимното здраве след басейна и СПА центъра

Как да пазим интимното здраве след басейна и СПА центъра

Има ли по-подходящо време от годината за СПА почивка от есента и зимата? Успокояващи масажи, почистващи парни бани с аромат на евкалипт, портокал или мента внасят истинско блаженство в кратките, по-хладни дни.


Макар и да не сме на плажа, това не означава, че няма какво да правим и как да разпуснем сега през почивните дни. Водна аеробика, плуване, сауна или джакузи след разходка в гората или хубав ски ден – това са само част от възможностите, от които можем да се възползваме. Да… Сезонът на пълния релакс едва сега започва!

 

Последните няколко COVID години ни научиха как да се предпазваме по-добре от микроби и вируси, как да пазим имунната си система преди сезона на настинките и грипа. Всеизвестно е, че до голяма степен поддържането на добро здраве зависи от храната, която консумираме, и от нашата двигателната активност. Негативен отпечатък оказват фактори като стрес, претоварване, безсъние и това не бива да се забравя. Затова уикендите отделяйте за себе си и близките си, посвещавайте свободното си време на дейности, които ви отпускат и забавляват. Поглезете се. Всичко в името на здравето, разбира се.

 

 

 

СПА ден - 4 причини да си го позволите

Престоят в хотелски комплекс с басейн или СПА център ще ви:

  • тонизира – нищо не облекчава умората и напрежението от забързаното ежедневие така, както една процедура на лице или масаж на тялото. Отделете час или два, отпуснете се.
  • укрепи здравето - посещаването на сауната подобрява имунитета, като повишава интерферона в организма. Това е доказано с проучвания. Парната баня пък прочиства дихателните пътища и укрепва лигавицата, която е първа бариера за вируси. Плуването в басейна едновременно релаксира и раздвижва мускулите;
  • подобри настроението – процедурите могат да помогнат на тялото ви да освободи хормона на щастието окситоцин. Достатъчни са само няколко дължини в басейна, за да се почувствате по-добре!

Да не се забравя, че това е и качествено прекарано време, ако решите да го споделите в компанията на семейство или приятели.

Женско здраве – за какво да внимаваме

Влагалището и половите органи на жената се защитават от лактобацили (млечнокисели бактерии), които произвеждат млечна киселина. В нормалната влагалищна флора те са доминиращите микроорганизми (до 95%). Те създават кисела среда, която не позволява да се развиват болестотворни бактерии.

 

 


Топлата вода в недостатъчно дезинфекциран и активно ползван обществен басейн, както и в парна баня е идеален инкубатор за всякакви видове микроби. Защитата на влагалището може да се компрометира лесно. Ако сте склонна към повтарящи се вагинални инфекции, трябва внимателно да избирате местата за къпане и отмора. И още нещо: не стойте с мокрия бански дълго време, дори до този момент да не сте имали проблеми в интимната област.

Върнахте се от басейн и мислите, че имате проблем там долу?

Промени във вагиналното течение, сърбеж, болка, парене, дискомфорт, често ходене до тоалетната са симптоми на активна инфекция. Увеличеното сивкаво течение и/или остра миризма на риба например може да са признаци на бактериална вагиноза – състояние, което не бива да се пренебрегва, особено от бременни жени.

Как да се защитим

След СПА почивка и посещение на басейн е препоръчително приложението на „Лактажин“ в продължение на два дни - по 1 вагинална капсула, за предпочитане вечер.Препаратът бързо възстановява баланса на вагиналната микрофлора. Той е богат източник на млечни бактерии, съдържа 4 млрд. клетки.

 

 

 


Специалистите препоръчват Лактажин, защото:

  • повлиява секрецията на бялото течение;
  • премахва неприятната миризма;
  • успокоява сърбежа;
  • овлажнява лигавицата.

Опаковката съдържа 7 желатинови капсули - запазете я до следващата ваканция, нека тя да стане неразделна част от Вашата дамска аптечка!

 

Коментари