Публикация

Подмладяване и вталяване без изтощителни диети

Ако вече сте стигнали до убеждението, че именно начинът на хранене е в основата на доброто здраве, не се подвеждайте по широко рекламираните чужди диети. Малките корекции в навиците могат да променят не само външния вид и самочувствието ви, но и цялостното ви здравословно състояние.


- Освен сутрешното изпивайте по още едно кафе на ден. Американски учени твърдят, че така може да се намали рискът от старчески диабет.

- Не поднасяйте ястията на масата в общи съдове за сервиране. Установено е, че когато храната се сервира в чинията на всеки, хората ядат до 35% по-малко, отколкото ако си сипват от съдовете в средата на масата.

- Установено е, че с напитките се поемат неусетно по 400 калории на ден. Ако се откажете от подсладения чай и газираните напитки, само за година ще се вталите.

- Пресмятайте количеството храна, което поемате. Британски учени направили експеримент и установили, че хората, които преди да похапнат си припомнят какво са яли при последното хранене, приемат 30% по-малко калории.

- При всяко хранене приемайте протеини. Те са най-доброто средство за ускоряване на метаболизма и за намаляване на апетита.

- Яжте пълнозърнест хляб, а не бял или от обработено зърно. Целите зърна намаляват риска от рак и сърдечни болести.
 
- Два пъти седмично риба ще поддържа ума ви остър и ще намали риска от алцхаймер. Най-подходящите риби са сьомгата, херингата, скумрията, пъстървата.

- Намалете обичайните си порции с една четвърт. Учени от университета в Пенсилвания твърдят, че само това е достатъчно, за да се приемат 10% по-малко калории, и то без да се чувства глад. Тук е мястото да споменем, че порциите в заведенията обикновено са от 2 до 3 пъти по-големи от препоръчителните.

- Загасете телевизора. Няма съмнение, понеже е доказано многократно -  хората, които гледат телевизия, докато се хранят, поемат „в компанията” на сериала или шоуто средно около 300 калории повече.

- Поставяйте вилицата на масата, докато дъвчете храната. Или отпивайте глътка вода след всяка хапка. Гръцки учени установили, че бавното хранене повишава нивата на 2 хормона, които създават усещане за ситост.

- Закусвайте с ръжен или пълнозърнест хляб. Осем  часа по-късно ще се чувствате по-сити, отколкото ако сте яли бял хляб. Това се дължи на високото съдържание на фибри в ръжта и нейния минимален ефект върху кръвната захар. След такава закуска се яде и по-малко на обяд.
 
- Наблягайте на плодовете и зеленчуците. Извън съмнение е, че хората, които приемат 4 или 5 порции на ден, показват по-добри резултати на тестове за умствени способности, отколкото тези, които ядат плодове и зеленчуци 1 път на ден и по-рядко.
 
- Зеленият чай помага за заздравяване на костите и предпазва от свързаните с остаряването счупвания. Зеленият чай е и чудесно средство срещу неприятния дъх в устата.
 
- Опитайте се да полагате физически усилия преди обяд или вечеря. Според британски учени след спорт хората се засищат по-лесно и поемат по-малко калории.

- Спете по около 8 часа в денонощие. Лекарите се обединяват около този съвет и посочват, че както от прекалено дългия, така и от недостатъчния сън се пълнее.

- Не се лишавайте от любимите си храни. Доброто хранене не означава лишения, а повече внимание към количеството. Яжте любимите си храни, но в по-малки количества.

- Никак не подценявайте качеството и съдържанието. Избирайте храни с по-малко добавки като стабилизатори, изкуствени подсладители, оцветители и аромати. Те са вредни.

- Изяждайте по 3-4 ореха всеки ден. Така най-бързо ще увеличите стойностите на добрия холестерол и ще намалите лошия.

- Закусвайте с омлет. Хората, които ядат сутрин яйца вместо кроасан, консумират близо 300 калории по-малко през останалата част на деня. Обяснението е, че протеините засищат повече от въглехидратите.
 

Коментари