Публикация

Мнението на вашия педиатър: Д-р Йорданка Паскалева

Мнението на вашия педиатър: Д-р Йорданка Паскалева

д-р Йорданка Паскалева – Педиатър, детски гастроентеролог

 

Как да защитим често боледуващото дете – има ли решение?


Здравето на децата идва с добрия имунитет. Имунната система се бори с болестотворни микроорганизми. Силната имунна система предпазва организма от разболяване, като предоставя естествени защитни сили срещу болестта, а отслабената имунна система прави детето по-податливо на инфекции.

 

Острите респираторни инфекции (ОРИ) и гастроентеритите (ГЕ) са една от най-честите причини, за които родителите търсят помощ от лекар. Инфекциите на горните дихателни пътища (ИГДП) са изключително чести, особено в ранна детска възраст. Това си има своето обяснение на първо място поради недоразвитата имунна система. В допълнение в тази възраст децата започват да посещават детски колективи и осъществяват по-чести и продължителни контакти и то предимно в затворени помещения и с големи групи хора. В ранна детска възраст децата боледуват от ОРЗ между 5-8 пъти годишно, като 10% от тях боледуват повече от 12 пъти. При тези от тях, които боледуват повече от 10 пъти, е необходимо да се потърси по-задълбочено причината за това. В такива случаи може да бъде необходима консултация с имунолог, както и провеждане на допълнителни изследвания като например изследване на имунен статус. С увеличаване на възрастта честотата на ОРИ намалява и стига до 2-4 пъти годишно. Кърмачетата боледуват по-рядко поради пасивно придобития от майката имунитет. Развитието на имунните клетки започва още вътреутробно. Елементите на имунната система са следните:

  • Фагоцити- неутрофилни левкоцити, макрофаги, които осъществяват неспецифичната клетъчна защита на организма;
  • Т-лимфоцити, които осъществяват специфичния клетъчен имунитет. Те се оформят в тимуса;
  • В-лимфоцити, които чрез произвеждането на имуноглобулини осъществяват специфичния хуморален имунитет;

Комплементът, който представлява група от плазмени и клетъчни протеини, унищожават микроорганизми и чужди за организма клетки чрез лизиране. Той е елемент от неспецифичния хуморален имунитет. В-лимфоцитите, неутрофилите, NK кл. и други се формират в костния мозък. По време на вътреутробното развитие В-лимф. не произвеждат антитела. Ig G произведен от майката преминава през плацентата в плода и така се обяснява  изградения имунитет към някои инфекции, шарки и по-рядкото боледуване при децата до 6 месечна възраст.

 

Майчините Ig A и Ig M не преминават през плацентата. При изпълняване на своята защитна функция изброените елементи на имунната система си взаимодействат и при засягане на едно от звената често се нарушава функцията на цялата система с неблагоприятни за организма последици. Повишената честота на вирусните инфекции може да се дължи и на функционална незрялост на NK кл, Т-лимф и дендритни клетки.  По този начин се обяснява повишения  риск от развитие на инфекции при децата. По тази причина са необходими мерки, които са насочени за имунопрофилактика. На пазара има няколко групи имуномодулатори – имуномодулатори от бактериален произход, такива съдържащи inosiul acedoben dimepranol и имуномодулатори свързани с природни продукти.

 

Последната група е натурална, нетоксична и има добре изразен имуномодулиращ ефект. По този начин избягваме прекомерната употреба на антибиотици. Аромания предлага на пазара продукт:

 

Имунофорс, който съчетава в себе си всичко необходимо за поддържане на добър имунитет. Продуктът е показан, както като превенция и лечение на първи симптоми на ОРИ, но също така и като допълнително лечение при гастроентерити, поради  богатия му състав и наличието на цинк.

 

Имунофорс съдържа: Ацерола (или тропическа вишна) – плод с високо естествено съдържание на витамин С. В 100 g има около 1600 mg от киселия витамин. Витамин С е водно-разтворим. Подобрява работата на имунната система и участва в множество ензимни процеси. Той е мощен антиоксидант, но не се образува в тялото. Ето защо е необходимо да се приема чрез храната или като добавка.

 

Витамин С – влияе благоприятно върху здравето на кожата и лигавиците. Влияе положително върху резистентността на организма към инфекции. Представлява естествената бариера на организма срещу влиянието на външните фактори. Подпомага усвояването на желязото. Подобрява здравето и допринася за правилното формиране на костите и зъбите.


Черен бъз и Ехинацея – широко използвани в традиционната медицина билки. Черният бъз съдържа редица биоактивни субстанции: флавоноиди, антоцианини и антиоксидантите витамин А и витамин С. Ехинацеята е богата на глюкопротеини и цикориева киселина. Ехинацеята е един от най-употребяваните природни имуномодулатори. Ехинацеята намалява тежестта и продължителността на заболяванията чрез стимулиране на имунната система. Тя проявява и антибиотични свойства.

 

Бета-глюкан Lentinex* от Lentínula edodes (гъби Шийтаке), патентован от GlycaNova – бета-глюканът е полизахарид, който влияе благоприятно върху макрофагите – клетки, които разпознават и „поглъщат“ проникналите в организма патогени. Имунофорс съдържа специален патентован Бета-глюкан Lentinex® от гъби Шийтаке. Доказано е клинично, че Lentinex® подобрява работата на имунната система, чрез увеличаване броя на лимфоцитите, отговорни за синтеза на антитела.


Цинк – микроелемент, важен за правилното функциониране на неутрофилите и лимфоцитите – ключови агенти от имунната защита на организма. Предпазва клетките от оксидативен стрес. Благоприятства нормална работа наимунната система. Също така е установена връзката межу недостига на цинк и честотата и тежестта при диария, т.е интензивността и продължителността има пряка връзка с нивото на цинк в кръвта. Загубите на цинк през гастроинтестиналния тракт се увеличават многократно при диария.

 

Нивото на серумния цинк спада при всяко състояние на остро възпаление. Витамин С и Цинк играят важна роля в храненето и имунния отговор. Приемът на витамин С и цинк в комбинация е със значително по-голяма ефективност и намалява значително симптомите на хрема.  Дефицитът на витамин С и цинк силно потиска имунния отговор.  Цинковият дефицит може да е причина за вторичен имунен дефицит. Цинковите соли е установено, че инхибират репликацията на риновирус инвитро, те могат да защитят плазмените мембрани срещу разрушаване от цитотоксични агенти.

Коментари