Публикация

В „Пирогов” спасиха отсечени пръсти на 6-годишно дете

В болница „Пирогов” е извършена реконструктивна операция, благодарение на която са спасени два пръста на 6-годишно момченце от Сандански.


Детето е постъпило в лечебното заведение на 27 октомври, като пръстите на дясната му ръка са били отсечени с брадва до средната фаланга.

Първата цел на специалистите от отделението е да реплантират (присадят) пръстите, обясни доц. Павка Тричкова, началник на отделението „Хирургия на ръка, реплантация и микрохирургия”.

Когато обаче има много увредени съдове или както се случва при малките деца съдовете и артериите са с диаметър под 0,6 милиметра, реплантацията не винаги е възможна.

Тогава, като последна възможност, е прилагане на метода чифтно кожно ламбо. Точно така е постъпила д-р Таня Таскова от отделението.

Операцията е рискова, тежка, продължителна и изисква висока квалификация, подчерта доц. Тричкова. Пръстчетата на момченцето са били зашити в корема, като предварително е направен джоб от коремната стена. След месец, при заздравели кости и преживели кожни ламба, ръчичката е отделена от коремната стена.

Специалистите в отделение успяват при подобни хирургични операции не само да постигнат възстановяване на тъканите, но и да върнат чувствителността на пострадалите пръсти. С високия си професионализъм д-р Таскова е спасила детето от инвалидизиране и му дава добри перспективи за бъдещето.

Отделението по спешна хирургия на ръката, реплантации и микрохирургия е създадено от доц. Тричкова през 1988 г., с цел адекватно лечение на спешните увреждания на ръката.
Тук спасение намират пациенти с едно от най-тежките състояния – ампутация (пълното отрязване) на пръстите и на ръцете.

Коментари