Публикация

Проф. Салчев: Увеличават се парите за болниците до края на годината

Проф. Салчев: Увеличават се парите за болниците до края на годината

Парите, които болниците могат да получат през септември, октомври и ноември са увеличени от 180 млн. лв. на 259 млн. лв. на месец. Това съобщи по време на пресконференция днес управителят на здравната каса проф. Петко Салчев. Решението е взето вчера на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като от резерва се освобождават 6 млн. лв.

 

Проф. Салчев коментира, че увеличението на средствата е заради повишаването на цените на клиничните пътеки и предвидените по-високи заплати за медиците. Отделно промяната на индикативните стойности е свързана с това, че за първите няколко месеца на годината

болниците не са усвоили около 105 млн. лв. от предвидените

за дейности средства. Тези пари ще бъдат прехвърлени за септември, октомври и ноември. До края на годината за болнична помощ в бюджета на НЗОК са предвидени 774 209 730 лв.

 

Проф. Салчев отбеляза, че лечебните заведения в страната разполагат с близо 48 000 легла, но използват под 50% от тях. Той напомни, че касата не плаща за издръжка на леглата, а за реализирани от болниците медицински дейности. По думите му НЗОК ще заплати само отчетеното от тях лечение на пациентите.

„Ако лечебното заведение има например индикативна стойност от 100 млн. лв. и отчете 80 млн. лв., ще му заплатим 80 млн. лв. на базата на преминалите пациенти. Ето защо мантрата „Касата ми определи ниски лимити“ я няма“, каза проф. Салчев.

Той бе категоричен, че на нито едно лечебно заведение няма да бъдат намалени индикативните стойности на база на това, че не са ги реализирали напълно в предходните месеци.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари