Публикация

Проверяват дали болниците са увеличили заплатите съгласно КТД

Проверяват дали болниците са увеличили заплатите съгласно КТД

Главна инспекция по труда ще проверява дали болниците са увеличили заплатите на медицинския персонал в тях. Ако това не се е случило, информацията ще бъде подавана в здравната каса. Това обяви по време на пресконференция днес управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

 

Увеличението на заплатите се регламентира от Колективен трудов договор (КТД), като през тази година нивата на възнагражденията бяха заложени в Националния рамков договор. Това предизвика недоволството на някои болнични ръководители, които оспориха решението в съда. Гневът им бе продиктуван най-вече от клауза, според която НЗОК ще заплаща по-ниски цени на клиничните пътеки на лечебните заведения, които не достигнат договорените стойности. Според КТД началните заплати трябва да бъдат 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар.

 

Проф. Салчев коментира, че възнагражденията на работещите в болниците медици зависят от техните ръководители. По думите му

ако лечебните заведения работят, те ще имат достатъчно пари за увлечението

Той обаче посочи, че в момента има много болници, които не използват достатъчно от капацитета си. При общо 48 000 легла заетите са едва 20 000.

 

Управителят на НЗОК добави, че докато съдът не излезе с някакво решение по казуса със заплатите, касата ще прилага решението за по-ниски цени на клиничните пътеки за болниците, които не са повишили възнагражденията.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари

 Аман от проверкаджии...!