Публикация

BEC&ISEVS ENDOVASCULAR ACADEMY 2022 събра лектори от три континента (ВИДЕО)

BEC&ISEVS ENDOVASCULAR ACADEMY 2022 събра лектори от три континента (ВИДЕО)

В периода 23 – 25 септември София беше домакин на станалия традиционен Балкански ендоваскуларен курс. Форумът BEC&ISEVS ENDOVASCULAR ACADEMY 2022 събра участници и лектори от 3 континента.

Интересът към ендоваскуларните методики в България и на регионално ниво расте

В последните години има добра воля за въвеждане на новите практики, т.е. не е само наш ентусиазъм. Вече имаме и институционална подкрепа, каза проф. Иво Петров, хирург, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

 

Той изтъкна, че

предимствата на ендоваскуларното лечение са наистина много

– по-щадящо е за пациента, по-малка е болката, липсва разрез, няма необходимост от обща анестезия, болничният престой е по-кратък.

 

„Тези методики се развиват наистина стремглаво и те вече се прилагат в цялата сърдечносъдова палитра от патологии, т.е. на всички сърдечносъдови патологии може да им бъде обърнато внимание, може да бъде помогнато с някои от ендоваскуларните методики. Това са ендоваскуларно имплантирани клапи, шънтове, стентове, поправка на аневризми, на артериовенозни малформации. Една огромна част от тези патологии, които в миналото бяха само обект на открито хирургическо лечение, сега се лекуват по минимално инвазивен, безкръвен - т.е. ендуваскуларен начин“, коментира проф. Петров.

 

Какво каза още изтъкнатият специалист – вижте във видеото по-долу.

Коментари