Публикация

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ през октомври и ноември

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ през октомври и ноември

В четири поредни петъка през октомври и ноември в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще се провеждат безплатни очни прегледи. Те ще бъдат насочени към пациенти с диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, свързана с възрастта, а поводът е Световният ден на зрението, който отбелязваме на 13 октомври.


От лечебното заведение уточняват, че

прегледите ще се извършват от 12:00 до 14:00 часа в Клиниката по очни болести на следните дати:

  • 14 октомври
  • 21 октомври
  • 4 ноември
  • 11 ноември

Необходимо е предварително записване на тел. 02 94 32 262 (между 8:00 и 15:30 ч.)


Прегледите ще включват:

 

  • измерване на зрителната острота;
  • оглед на очното дъно;
  • консултация на медицинската документация

Ако състоянието на пациента налага допълнителни, високоспециализирани изследвания, те отново ще бъдат безплатни

но след като бъде хоспитализиран.


Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага със всички съвременни методи за диагностика и оценка на заболяванията на ретината, сред които оптична кохерентна томография (неинвазивно изследване, при което лазерен лъч се отразява от структурите на очното дъно и се получават двуизмерни срезове с много висока разделителна способност от 5-10-15 микрона) и флуоресцеинова ангиография (метод, при който се правят дигитални снимки на очното дъно, докато контрастно вещество изпълва съдовете на ретината).

Около 450 000 души у нас страдат от диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, свързана с възрастта

Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е основната причина за слепота при хора над 55-годишна възраст в развитите страни след катарактата и глаукомата. Заболяването започва още на 50-60 г. и засяга около 1% от хората на тази възраст. Над 70 г. всеки пети човек има някаква форма на макулна дегенерация. Тя може да бъде суха и влажна. Сухата форма на макулна дегенерация се развива бавно и води до постепенна загуба на зрението. За разлика от нея влажната настъпва внезапно. Хората съобщават, че изведнъж, без да са имали симптоми, пред очите им се спуска сиво-черна пелена. Добрата новина е, че при навременно лечение това състояние може да се овладее, а съвременните медикаменти, които се използват за целта, се реимбурсират напълно от НЗОК.


Диабетната ретинопатия е хронично заболяване на очите, което е пряка последица от захарния диабет. Тя е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст. Ретинопатия се развива при 90% от пациентите с недобре компенсиран захарен диабет първи или втори тип. Тя е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Лечението се провежда от ендокринолог, съвместно с офталмолог.

 

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира една от водещите клиники в страната за метоболитни заболявания. Това ще даде предимството на пациенти, които бъдат диагностицирани със заболяването, да се консултират на място освен с офталмолог и със специалист – ендокринолог, изтъкват от болницата.


Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Коментари

Инициативата е много ДОБРА!
Но за съжаление в тази клиника, също няма Wavefront Аберометър, поради което не може да окаже някаква качествена медицинска услуга на пациентите с особени Рефрактивни проблеми!
Но изглежда това е политика на Министерство на Здравеопазването!
На Експертния съвет по медицинска специалност "очни болести"! И цялата медицинска общност от специалност  Офталмология в България!
Които не искат да се съобразят със Законодателството в България! 

И по-точно с правата на пациентите визирани в  т.1 и т. 4 от ал. 1 от чл. 81 и т. 8 от ал. 1 от чл. 86 от Закона за Здравето! Които гласят: „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ , „зачитане правата на пациента“ както и предоставянето на: „ясна и достъпна , информация за здравословното му състояние и методите за евентуалното му лечение“