Публикация

Животът на 54-годишен мъж с масивен инфаркт беше спасен от кардиолозите и спешните медици в УМБАЛ Токуда

Животът на 54-годишен мъж с масивен инфаркт беше спасен от кардиолозите и спешните медици в УМБАЛ Токуда

В края на декември 54-годишният Любомир излиза в дълъг болничен заради запушване на вътрешна вена на крака. Мъжът се връща на работа през март, но месец и половина по-късно, докато е в офиса си, започва да усеща силно пристягане в гърдите. Любомир измерва стойностите на кръвното си налягане и вижда, че показателите са много високи, пие силно хапче за кръвно, но забелязва, че след повече от 40 минути стойностите все още нямат промяна.


„Казах си, че това е нещо много сериозно. Племенникът ми, който се връщаше от работа, ме взе с колата и ме закара в Спешното отделение на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Влязохме и веднага ми обърнаха внимание, установиха какво се случва с мен за няколко минути и извикаха специалисти, които да се заемат с мен“, разказва Любомир.

Лекарите в Спешното отделение разбират, че мъжът прави масивен инфаркт

След няколко минути д-р Ивайла Желева, специалист в Клиниката по кардиология в лечебното заведение, вече е при пациента.

„Направиха ми коронарография и веднага установиха къде е запушването и сложиха стент. Всичко се случи много бързо и доста успешно. Влязоха през дясната ми ръка. Бях буден по време на самата процедура и усетих, че тежестта в гърдите ми изчезна. Самата д-р Желева се ориентира много бързо. Не знам колко време е минало, но сякаш за минути се случи всичко“, споделя Любомир.

На коронарографията д-р Желева установява, че

 

пациентът има и други две запушени артерии, едната от които на 100%


„Още след като ми спасиха живота, след инфаркта говорихме с лекарите тук, че е добре да се направят процедури и за другите запушвания, но първо трябва да се възстановя. През юни специалистите в болницата отново ми направиха контролна коронарография, след 1-2 дни минах и през стрестест. Лекарите видяха, че има възможност артерията да бъде отпушена минимално инвазивно“, спомня си пациентът.


Със случая се заема доц. д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология. Тъй като запушването на артерията е сериозно, процедурата продължава над два часа и половина.

Деня след процедурата Любомир се чувства добре и споделя огромната си благодарност към екипа

на Спешното отделение и Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.


„Аз пиех хапчета за високо кръвно още преди инфаркта. Мисълта ми е, че е имало някакъв проблем, но аз нямаше как да знам, че трябва да отида на кардиолог и да се назначат изследвания. Само ЕКГ са ми правили във времето. Ходех на годишните прегледи, организирани от работата, но просто не са имали никакъв резултат. Действително лекарската намеса беше уникална, бърза, веднага разбраха какво ми е. Толкова бързо успяха да реагират и да се извикат кардиолози. Страхотен екип и много добра колаборация помежду им, благодарение на която днес съм жив“, казва с усмивка Любомир.

Коментари