Публикация

Безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве

Безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве

Безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве ще се провеждат през месец октомври в Клиника по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Свети Георги“- ЕАД Пловдив. Инициативата е посветена на Световния ден на контрацепцията, който се отбелязва на 26-ти септември.

Предпазването от нежелана бременност - приоритет за съвременното общество

Един от приоритетите на съвременното общество в здравен и социален аспект е предпазването от нежелана бременност и същевременно осигуряване на семейно планиране. Целта на кампанията е да се избегнат здравословните и психоемоционални проблеми свързани с прекъсването на нежелана бременност, както и да се предостави възможност на жените да планират своите бременности чрез избор на подходящ контрацептив.

България е на трето място в Източна Европа след Русия и Украйна по брой аборти

във възрастта 15-19 години. Едва 20% от бременностите у нас са планирани, за разлика от други държавите в ЕС, където те са 60-70 %.

 

В продължение на 3 десетилетия абортите като абсолютен брой превишават броя на ражданията. Те са една от основните причини за стерилитет. У нас броят на двойките с репродуктивни неуспехи е над 250 хиляди.

Жените не поднават контрацепцията, страхуват се от нея и не я ползват

Недостатъчната информираност по отношение на ползите и рисковете свързани с употребата на съвременната контрацепция е причина повечето жени в репродуктивна възраст в България да се страхуват и да не използват методите за предпазване от нежелана бременност.

 

Консултациите със специалистите от Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ  “Свети Георги” ЕАД - Пловдив по отношение на сексуалното и репродуктивно здраве имат за цел да насочат жените към свободен избор на метод на контрацепция, основан на информираност. Кампанията би допринесла за раждането на повече желани деца в България, казват специалистите от лечебното заведение.

 

Консултациите ще се проведат на бул. Пещерско шосе 66, ет. 3. След записан час на тел. 032/602725, пациентите могат да заповядат в административния сектор при техническия секретар в обявените приемни дни на 4, 14, 20 и 25 октомври от 11:30 до 13:00 часа.

 

Коментари