Публикация

Педиатрите: Построяването на национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо

Педиатрите: Построяването на национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо

Българската педиатрична асоциация (БПА) изказа своите притеснения отосно намеренията на частен инвеститор да построи построи детска болница с претенции за национална такава. В изявление подписано от председателя на асоциацията проф. д-р Иван Литвиненко се задават следните въпроси:

  • Може ли една частна болница да бъде национална и да гарантира в дългосрочен план равен достъп на всички български деца?
  • Може ли една частна болница да провежда държавна политика, в който и да е сектор на здравеопазването и да иззема функциите на държавата?
  • Как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще гарантира качествено медицинско обслужване и обучение?
  • Има ли някъде по света национална детска болница, която да е изцяло частна?

„Дава ли си някой сметка колко са тесните специалисти, обслужващи детската възраст в нашата страна, и колко са необходими за изпълнение на конкретните клинични пътеки? Подготовката на такива кадри, включително и усвояването на високоспециализираните дейности, изисква много години… За недостатъчния брой специалисти по медицински грижи няма и да коментираме“, се казва в извленеито.

От БПА задват също така въпроса всичко това означава ли, че държавата и Министерството на здравеопазването абдикират от прокламирания си приоритет „Майчино и детско здравеопазване“?

„Дългогодишният ни опит показва, че субсидирането само по линия на НЗОК, особено при наличието на лимити, ограничава качеството и обема на педиатричната помощ в лечебните заведения. Това е причината многократно да сме предлагали бъдещата Национална детска болница да има специален статут на финансиране, което може да бъде осъществено само и единствено от държавата“, се казва в изявлението.

БПА категорично заявява, че построяването на така мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо. Това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет. Смятаме, че задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях, казват педиатрите.

Коментари

За съжаление не разбрахме простия факт, че държавата по принцип е лош стопанин, а нашата е просто мафиотизирана структура която спъва развитието ни и и краде труда ни.