Публикация

XVII Национален Конгрес по Кардиология 2022 събра 1000 делегати в Албена

XVII Национален Конгрес по Кардиология 2022 събра 1000 делегати в Албена

Близо 1000 гости присъстваха на най-мащабното събитие за кардиолози през годината у нас - XVII Национален Конгрес по кардиология. Той се проведе от 29 септември до 2 октомври 2022 г. в Албена.

 

Д-р Васил Трайков от болница "Токуда" (първи отляво на снимката горе) пое официално щафетата от проф. Асен Гудев (втори отляво надясно) като председател на Дружеството на кардиолозите. Той ще остане на тази длъжност две години. За следващия мандат, който започва през 2024 г., за председател бе избран проф. Кирил Карамфилов, началник на Клиника по кардиология в УМБАЛ Александровска. 

 

Конгресът се проведе в рамките на 4 дни в 4 различни зали, като в различните панели бяха обхванати теми от профилактиката до съвременните подходи в лечението на социалнозначими сърдечносъдови заболявания, ролята на модерните технологии и собствен клиничен опит с интересни казуси на пациенти.  

Денят на сърцето - фокус върху профилактиката

Конгресът стартира символично в Световния ден на сърцето - 29 септември. Малко преди това на пресконференция водещи специалисти по кардиология акцентираха върху факта, че превенцията на сърдечно-съдовите заболявания и диабета трябва да започне още в детска възраст.

 

Това заяви проф. Асен Гудев, досегашен председател на Дружество на кардиолозите в България. Той акцентира върху необходимостта от създаване на здравословни навици у децата. Проф. Гудев, доц. Васил Трайков – избран председател на ДКБ за мандат 2022-2024 и проф. Йото Йотов, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Марина“- Варна, коментираха резултатите от проведеното през месец юни национално проучване за разпространението на сърдечно-съдовите заболявания и диабета в България. Според статистиката, в България 35% от хората на възраст между 50 – 69 години имат поне един сърдечно-съдов проблем. Във възрастовата граница 55 - 69 години този процент стига почти 40%.

„Изключително притеснителен е фактът, че едва малко над 1/3 от хората със сърдечносъдови проблеми следят сравнително редовно кръвното налягане и холестерола си“ – коментира резултатите от проучването проф. д-р Асен Гудев.

Според изнесените данни 20,4% от участниците в проучването са имали сърдечносъдов проблем и/или диабет, заради който са търсили лекарска помощ. Над половината от хората с регистрирани сърдечно-съдови проблеми и/или диабет имат високо артериално налягане. Висок холестерол или нарушения в сърдечния ритъм имат по ¼ от регистрираните лица. Успокоителното е, че 97% от хората със сърдечно-съдови проблеми и диабет приемат различни видове медикаменти.

Едва една трета от хората следят редовно кръвното и холестерола си

Тревога буди малкият процент хора със сърдечно-съдови проблеми, които следят сравнително редовно кръвното налягане и холестерола си. Те са едва 1/3 от запитаните. Прави впечатление, че хората, претърпели инвазивни кардиологични процедури следят поредовно тези показатели, но дори и в тази изключително рискова група повече от половината (52%) отговарят, че следят кръвното налягане и холестерола си по-рядко.

 

Проучването е организирано от Дружество на кардиолозите в България съвместно с Център за анализи и маркетинг и се прави за първи път в България. Статистиката сочи, че преждевременната смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания при хората преди 65 години у нас, е над три пъти по-голяма от средната за Европа.

Контрол на рисковите фактори

Ето защо е важно да се познават и контролират рисковите фактори. Те са 10-12 на брой, като водещ е артериалната хипертония, изключително важен е високият холестерол, както и тютюнопушенето, наднорменото тегло, нездравословното хранене, околната среда. Ние знаем кои са основните рискови фактори, но за да имаме успех с превенцията, тя трябва да се превърне в държавна политика, категоричен бе проф. Йото Йотов.

 

Очаквайте подробности по някои от научните теми, представени на XVII Конгрес по кардиология в Албена! 

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари