Публикация

С Наредба МЗ определя правилата при маймунска вариола

С Наредба МЗ определя правилата при маймунска вариола

Здравно министерство публикува на сайта си проект на нова наредба, която регламентира диагностиката, профилактиката и лечението на маймунската шарка. Срокът на общественото обсъждане на документа е до 30 октомври 2022 г.

 

С проекта на наредба се цели да се въведе структуриран подход по отношение на
лабораторната диагностика, мерките спрямо болни лица и техните близки контактни, както и превенция и контрол в лечебните заведения при случай на маймунска вариола. По този начин ще се засили надзорът на заболяването, което съответства и на Временните препоръки на Генералния директор на СЗО.


Според документа трябва

да се самоизолират в дома си хората, които доказано или вероятно са заразени с маймунска вариола

до отпадането на т.н. крусти върху обривите им. При възможност е добре да се отделят в самостоятелна стая, да мият ръцете си редовно, да носят маска, когато са извън стаята си и да не приемат посетители. Броят на хората, полагащи грижи са болния, е добре да се ограничи до един. За него е задължитилно да носи маска, да спазва най-малко метър дистанция и др.

 

Тъй като  вирусът на маймунска вариола се предава от човек на животно, заболелите трябва

да избягват контакт с всякакви бозайници и по-специално гризачи

– като хамстери, мишки, катерици и др.

 

Ако много се налага заразените да напускат дома си, задължително е да носят защитна маска за лице, да покриват всички кожни обриви и да избягват близък контакт с хора. 

При провеждане на медицински преглед извън дома, заболелите уведомяват регионалната здравна инспекция за лечебното заведение, в което ще се извърши прегледът или изследването.

Контактните следва да се наблюдават за симптоми в период на 21 дни

В Наредбата е посочено кои лица влизат в тази група. Te подлежат на задължителна карантина, ако такава е обявена със заповед на здравния министър. 

За медиците се прави оценка на риска от заразяване

За медицинските специалисти в Наредбата е въведена оценка на риска от заразяване, въз основа на осъществения контакт и медицинска дейност. При оценен висок риск от заразяване с маймунска шарка се следи за поява на симптоми в продължение на 21 дни, но медиците не се отстраняват от работа. За периода на наблюдение те не е разрешено да обслужват/работят с деца, бременни и имунокомпрометирани пациенти

 

Задължителна изолация за болни и карантина за контакти с определен срок се определя със заповед на здравния министър. Дори и да няма такава обаче, те трябва да спазват правилата, регламентирани в Наредбата. 

 

Вижте повече в прикачените файлове.
 

Прикачени файлове

naredba_monkeypox_27_09_2022_2_-_final.pdf
motivi_naredba_monkeypox_1.pdf

Коментари