Публикация

Над 100 специалисти от болницата във Велико Търново на протест за по-високи заплати

Над 100 специалисти от болницата във Велико Търново на протест за по-високи заплати

Над 100 лекари и медицински сестри от областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново излязоха на протест в обедната си почивка с настояване за увеличение на заплатите. Парите, които получават медиците, са с по 500 лева по-малко от основната заплата, заложена в колективния трудов договор, съобщи БНР.

 

От няколко месеца извън Covid добавката заплатите на медиците във великотърновската болница рязко са намалели, има текучество на кадри, заяви инфекционистът д-р Мая Попова, председател на синдикалната организация на КНСБ в лечебното заведение, организатор на протеста:

"Основната лекарска работна заплата за лекар с една специалност трябва да бъде 2000 лева. В момента за същия е 1037 лева“. 

Още по-тревожно е положението при медицинските сестри, чиито основни заплати са като на работници в чистотата, казва педиатричната сестра Евелина Чапкънова с 43 години трудов стаж:

"Моята заплата е 820 лева. Вземам повече пари за стаж, отколкото заплата".

Месечно областната болница във Велико Търново получава приходи от здравната каса между 1,4 и 1,7 милиона лева, а само за сегашната основна работна заплата трябват 1,670 млн. лева. и искането на медиците за увеличение с поне 500 лева няма как да се случи, коментира изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Попов:

"Бюджетът на болницата не може да ги осигури".

КНСБ има искания към новия парламент и правителство за заплатите на медиците в страната, посочи Пламен Радославов, заместник-председател на федерация "Здравеопазване":

"600 лева за лекар, 360 лева за сестра и 120 лева за санитар до сключване на новия национален рамков договор за следващата година на касата и до бюджет 2023".

Коментари