Публикация

Мнението на вашия хематолог

Мнението на вашия хематолог

Д-р Атанас Банчев ДМ – детски хематолог в Клиника по детска клинична хематология и онкология "Университетска болница Царица Йоанна" – ИСУЛ

 

Желязото е основен микроелемент за човешкия организъм и има особена важност за развитието на бебетата. Една от основните задачи на желязото е производството на хемоглобин – съставната част на червените кръвни клетки, която е отговорна за преноса на кислород в организма. Всяка клетка в тялото, независимо колко е малка, се нуждае от кислород, за да живее, поради което хемоглобинът и желязото, необходимо за производството му, са толкова важни.

 

Количеството желязо, от което се нуждае всеки човек, зависи от възрастта и размера на тялото му, което означава, че децата се нуждаят от различни количества желязо през различните етапи от развитието си. Защо бебетата се нуждаят от повече желязо, когато са на около 6 месеца? Бебетата се раждат със запас от желязо, който се изразходва бавно в хода на израстването им.Този запас от желязо (жлезни депа) обикновено се изчерпва около 6-месечна възраст, което означава, че бебетата трябва да получават повече желязо от храната си по това време. До този момент бебетата си набавят достатъчно желязо от депата. Жените, които очакват дете, винаги трябва да изследват нивата си на желязо, за да се уверят, че имат достатъчно желязо за себе си и за нероденото си дете.

 

Около 6-ия месец, когато бебетата се нуждаят от повече желязо, те го получават от твърдата храна. наете ли, че бебетата се нуждаят от повече желязо, отколкото бащите им? Поради бързия растеж през първата година от живота си бебетата консумират желязо много по-бързо от възрастните. Бебетата на възраст 6-12 месеца се нуждаят от толкова много желязо поради бързия си растеж и развитие. Желязото дава на бебетата необходимата енергия и позволява пренасянето на кислород през червените кръвни клетки за нормален растеж и развитие. Ако бебето ви не получава достатъчно желязо с храната, то може да развие железен дефицит. Това от своя страна може да означава, че до клетките не достига достатъчно кислород, за да се осигури адекватното им функциониране.


Признаци на недостиг на желязо при бебетата:

  • Загуба на апетит
  • Апатия
  • Недостиг на въздух
  • Прекомерно изпотяване
  • Забавяне на растежа и развитието
  • Проблеми със съня

 

Ако смятате, че детето Ви има недостиг на желязо, трябва да се обърнете към детски хематолог. Ако установи дефицит на желязо, хематологът ще предпише железен препарат . Проферон съдържа лесно абсорбиращо се двувалентно желязо в течна форма и се отличава с много добри вкусови качества, което го прави лесен избор от ранна детска възраст. 

 

Пероралното добавяне на желязо е ефективно при по-голямата част от децата с железен недоимък. Възможно е да се появят странични ефекти, но те никога не са опасни. Необходимо е подробно обучение и информиране на семейството за възможните странични ефекти (запек, първоначално известно дразнене на горния храносмилателен тракт, оцветяване на зъбите) в началото на терапията, за да се подобри приемането на терапията.

 

Преди да се започне перорална терапия с желязо, приоритетно трябва да се коригира основният хранителен проблем, т.е. да се въведе твърда храна на 6-месечна възраст при кърмените деца и да се намали приемът на краве мляко при по-големите деца. При подрастващите препоръчваме да се намали приемът на черен или студен чай, безалкохолни напитки или добавки от фитати, оксалати и др. Педиатрите трябва да са запознати с вегетарианските/веганските диети и да предоставят хранителни консултации, когато е необходимо.

Коментари