Публикация

В Световния ден за борба със затлъстяването безплатни изследвания и прегледи

В Световния ден за борба със затлъстяването безплатни изследвания и прегледи

На 11 октомври се отбелязва Световният ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването на жителите на развитите страни все повече придобива мащабите на световна пандемия.

Свръхтеглото не е само естетически проблем

а преди всичко социален и медицински, който засяга всички социални прослойки на съвременното общество.


„Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета“ – думите на изтъкнатия български драматург и писател Стефан Цанев, изречени през 1991 г., се оказват пророчески. По данни на Световната здравна организация между 30 и 80% от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване. Особено тревожна е статистиката при децата – 20% от европейчетата са с наднормено тегло, а ¼ от тях страдат от затлъстяване. Специалистите алармират, че ако тенденциите за повишаване на случаите на затлъстяване се запази, ние ще сме първото поколение, чиито родители ще го надживеят и това ще е в пряк резултат от храненето ни.

България не прави изключение от общите европейски тенденции

В сравнение с другите страни в ЕС ние се нареждаме на 5 място по затлъстяване и свръхтегло при децата.


Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечносъдови болести, метаболитни нарушения и др.


Традиционно страната ни отбелязва Световния ден за борба със затлъстяването с провеждането на редица инициативи в насока превенция на наднорменото тегло и повишаване културата на хранене.


В тази връзка на 11 октомври 2022 г. в

Университетска болница „Лозенец“ (ул. „Козяк“, № 1), се организират безплатни лабораторни изследвания

и последващи медицински прегледи при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог.
Лабораторните изследвания ще се провеждат в манипулационната на Клиничната лаборатория от 08:00 до 11:00 ч. задължително на гладно и без консумация на вода. Пакетът изследвания включва инсулин, глюкоза и пикочна киселина. Резултатите се получават в рамките на работния ден (лично или по интернет).


Явилите се на лабораторните изследвания, след тяхното приключване, ще получат консултация при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог. Ендокринната консултация, която ще бъде извършена от доц. д-р Малина Петкова, ще бъде с акцент инсулинова резистентност и метаболитен синдром.


По време на гастроентерологичния преглед, д-р Петър Кандиларов ще извършва ехографска диагностика на коремни органи с фокус върху черен дроб и метаболитен синдром.


Прегледът при кардиолог, който включва измерване на кръвното налягане, ЕКГ (електрокардиограма) и физикален кардиологичен преглед, ще бъде извършван от д-р Джем Фърънджъ и д-р Ирина Льоскова.


Консултациите при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог ще се провеждат в кабинетите на първия етаж на Медицинския център.


Заявките за безплатните прегледи ще се осъществяват през контактната форма на болницата, както и на тел. 02 96 07 682.


Източник: УМБАЛ „Лозенец“

Коментари