Публикация

Програма „Детско здраве” навърши 10 години

Програма „Детско здраве” навърши 10 години

Водосвет по случай юбилея на Програма „Детско здраве” беше отслужен в „Пирогов”. Първите прегледи бяха реализирани на 6 октомври 2012 година. 10 години по-късно Програмата продължава да се развива, да разширява формата си и да обединява лекари от все повече специалности. Така на 6 октомври тази година Програма „Детско здраве“ празнува своя първи юбилей.

За тези 10 години екипът прегледа безвъзмездно над 18 500 деца

Всички те не просто са получили безплатни консултации, а при необходимост – лечение и съответно проследяване на състоянието им.


Специалистите с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, кардиология, офталмология, ендокринология, дерматология, неврология и АГ извършват високоспециализирани профилактични прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст. Те го правят безвъзмездно и с желание да помогнат на колкото е възможно повече деца.

Основната мисия на екипа на програмата е да направи по-достъпна профилактиката на децата в цялата страна

при това от високоспециализиран екип лекари. Така, отивайки на място при пациентите, лекарите от „Детско здраве” предоставят бърз и лесен достъп до водещи специалисти.


В годините екипът на „Детско здраве“ създаде мрежа между специалистите от София и колегите им от страната. Това повлиява положително на комуникацията и навременната консултация при необходимост. Те станаха по-бързи, по-адекватни и в още по-сериозна полза за пациента.

Безплатните прегледи по програма „Детско здраве“ бяха възстановени след 2-годишно отсъствие

което се наложи поради пандемията от вируса Covid-19. Първите консултации за 2022 г. се проведоха на 4 юни в София, когато близо 170 деца преминаха прегледи в Медицински център „Н. И. Пирогов“. Следващия месец екипът беше в гр. Кърджали, а през Юли и в гр. Велико Търново.


Програмата и екипът бяха създадени през 2012 г. от д-р Асен Меджидиев, тогава началник на УНГ отделение на „Пирогов”. За едно десетилетие Програма „Детско здраве“ успя да посети, консултира и помогне на децата от Сандански, Кюстендил, Гоце Делчев, Видин, Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас, Разград, Силистра, Русе, Ямбол, Велико Търново и др.
От тази година Програма „Детско здраве” вече е съвместна инициатива между УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и Столичната лекарска колегия на БЛС.

 

Коментари