Публикация

Лечение на COVID-19 с моноклонални антитела

Лечение на COVID-19 с моноклонални антитела

COVID-19 все още не е отшумял, но оръжията на науката срещу смъртоносния вирус стават все по-силни. Освен ваксините, за които е доказано, че предпазват от тежко преболедуване и усложнения, вече има и лечение, с което болният бързо може да се възстанови, ако е в началната фаза за инфекцията.

Става дума за препарата regdanvimab, представител на групата вирус неутрализиращи моноклонални антитела,  който може да се прилага и в извънболнични условия.

 

Той е идентифициран като потенциално лечение за COVID-19 чрез скрининг на кандидати за антитела и показва най-висока ефективност при неутрализиране на вируса SARS-CoV-2. Препаратът блокира свързването на SARS-CoV-2 с ACE2 рецептора и така предотвратява навлизането на вируса в човешките клетки.

От 12.11.2021 г. е одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

 

Прилага се чрез еднократно интравенозно вливане от 40 mg/kg до 7 дни от появата на симптомите на COVID-19

 

Предназначен е за лечение на възрастни и деца над 12 г. с потвърден COVID-19, при които не е необходим допълнителен кислород, и които са с повишен риск от прогресиране на COVID-19 до тежка форма.

 

 

Как действа regdanvimab?

 

  • Намалява степента на прогресия до тежка форма на COVID-19 при пациенти с лека до умерена степен на вируса;
  • Намалява времето за клинично възстановяване до 4-5 дни;
  • Намалява вирусния товар;
  • Намалява скоростта на прогресия на заболяването при високорискови групи и помага на пациентите да се върнат към ежедневния живот.

 

Препаратът е ефективен до 7 дни от появата на симптоми на COVID-19, като най-добре да се използва до 4-я-5-я ден от доказването на инфекцията,

обяснява проф. Георги Попов, началник на Клиниката по инфекциозни заболявания в УМБАЛ „Софиямед“.

 

Прилага като еднократна интравенозна инфузия от 40 mg/kg.

Моля, следвайте инструкциите, предоставени от вашия здравен специалист.

 

 

 

Има ли странични реакции?

 

Алергични реакции могат да се получат изключително рядно - при 1 на 100 души). Пак много рядко при вливане пациентът може да отключи свръхчувствителност и анафилаксия. Може също да получите често срещани алергични или други реакции със симптоми, включително: треска, втрисане, умора, объркване, главоболие, сърбежр мускулни болки, световъртеж, потене, затруднено дишане, хрипове, недостиг на въздух,

ниско ниво на кислород в кръвта, ниско или високо кръвно налягане, дискомфорт или болка в гърдите, обрив, неравномерен,бърз или бавен сърдечен ритъм, подуване на лицето, устните или гърлото, слабост, повръщане (гадене). При подобен симптом по време на вливането или след него, незабавно уведомете медицинската сестра или лекаря.

 

Ако имате сериозни заболявания, алергии, ако приемате лекарства (предписани, без рецепта, витамини или билкови продукти), задължително трябва да уведомите лекаря, преди лечение с regdanvimab. Същото важи при кърмене или планове за кърмене, настояща или бъдеща бременнност.

Коментари