Публикация

22-годишна пациентка със сърцебиене и припадъци беше излекувана от доц. Трайков и екипа му

22-годишна пациентка със сърцебиене и припадъци беше излекувана от доц. Трайков и екипа му

Марина е на 22 години. Като дете получава припадъци, които продължават и в тийнейджърските ѝ години. Заедно с майка си посещава различни специалисти.

Предположенията за възможна диагноза преминават през алергия и непоносимост към слънцето, епилепсия и паник атаки

за които лекар ѝ предписва успокоителни.


През май Марина е на работа и поема 12-часова нощна смяна.

„Цяла вечер сърцето ми не спираше да препуска, биеше много силно. Колегите ми дадоха успокоителни, слагаха ми студени компреси на сърцето, но нищо не помагаше за това сърцебиене. Не съм имала напрежение по време на работа, нищо различно от всеки друг ден. Малко преди смяната ми да свърши, съм припаднала, изгубила съм съзнание и са извикали линейка“, разказва 22-годишната жена.

Специалистите от Спешна помощ правят ЕКГ на пациентката и виждат, че

 

пулсът на Марина е изключително висок, решават да я закарат в болница

 

Жената обаче отказва да бъде хоспитализирана и след повторно направено изследване в лечебното заведение, се прибира у дома.


„Исках да избера при кой специалист да отида, заедно с майка ми да прочетем и да вземем правилно решение. Посетихме кардиолог, постави ми холтер, за да проследи какви са стойностите ми и след това ми изписа хапчета, но ме посъветва да направя консултация и с доц. Васил Трайков, началник на Отделението по инвазивна електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“, споделя Марина.

Доц. Трайков преглежда пациентката, назначава изследвания и я съветва да бъде извършена катетърна аблация

„Това е една млада жена със здраво сърце, която дойде при мен с оплаквания от сърцебиене и припадъци. При един от пристъпите, който е получила, се регистрира високочестотно ритъмно нарушение, произхождащо от камерите на сърцето. В случая на Марина говорим за една особена камерна тахикардия, която се наблюдава при здрави сърца и която произхожда от лявата камера на сърцето. Когато тя възникне, се получава типично пристъпно сърцебиене – с внезапно начало и край. Много често симптоматиката се бърка с някоя от надкамерните тахикардии, които ние успешно лекуваме“, обяснява доц. Трайков.

При хора с болни сърца подобни ритъмни нарушения са животозастрашаващи

В случая на Марина диагнозата е много по-рядко срещана и именно това може да затрудни поставянето на правилната диагноза. За щастие тя не създава опасност за живота ѝ, но значително влошава качеството му. Това ритъмно нарушение също се третира успешно чрез методиката катетърна аблация, която е планувана и при Марина. По време на катетърната аблация доц. Трайков и екипът му успяват да отстранят тахикардията.

 

Ден след процедурата пациентката е изписана от болницата


„Не бях уплашена за процедурата, защото доц. Трайков ми обясни всичко, имах му пълно доверие. Всички бяха изключително внимателни с мен и се стараеха да не изпитвам никакви притеснения. В момента се чувствам много добре и съм изключително щастлива, че вече ще мога да живея нормално, без да очаквам сърцебиене или да се чудя кога ще получа припадък отново. Направих най-добрия избор, когато дойдох при доц. Трайков“, споделя с усмивка Марина.

Коментари