Публикация

Какви грижи изисква простатата?

Все още медицината няма точен отговор на въпроса какви са конкретните причини, които водят до доброкачественото увеличение на простатата, заяви пред health.bg известният уролог проф. Петър Панчев.


Поради това няма и специфична профилактика. Въпреки това е добре мъжете да се предпазват от остри и хронични инфекции на пикочо-половата система, от травми в седалищната област (например от седалки на велосипед и подобни), от заседнал начин на живот.

Не е установена връзка между здравето на простатата и интензивността на сексуалния живот. Съветите за въздържание или напротив – за максимално интензивни полови контакти, са безпочвени, поне що се отнася до „второто сърце на мъжа”.

След 40-годишна възраст е добре всеки мъж, дори и да няма оплаквания, да си прави веднъж годишно изследване на PSA (простатно-специфичен антиген). Резултатът от това изследване е ориентировъчен, но при двукратно завишени рзултати е добре да се направи консултация с уролог, който да търси причината.

Лекарят може да прегледа простатата с ехограф, на скенер или чрез класическия метод – опипване през ануса (ректално туширане). Мъжете често имат задръжки да се подложат на такъв преглед, но той се оказва доста информативен и се прилага масово в целия свят.

Най-ранните признаци за простатни проблеми често са свързани с проблеми с уринирането. Струята на урината може да изтънее, дори до отделяне на капки, явяват се болки и спазми при позив или пък човек се изпуска частично, преди да е стигнал до тоалетната.

Урологът има два начина за действие – предписване на препарати (химически или от растителен произход) или операция. Като краен резултат за пациента отворените операции и трансуретралните резекции (проникването до простатата през половия член) са еквивалентни.

Тези операции не могат да причинят сексуална немощ, както мнозина се опасяват, но могат да увредят оплодителната функция, защото има опасност да се получи т.н. ретроградна еякулация. При нея семенната течност при полов акт отива в пикочния мехур, а не излиза навън.

Добрата новина е, че вече има много съвременни лекарства, които поддържат простатата в близко до функционалното състояние. Така операцията може да се избегне или да се отложи. Все пак понякога има и категорични показания за хирургично лечение. Ракът на простатата също подлежи на успешен контрол, ако се установи навреме при профилактичен преглед и се лекува по адекватен начин.

Коментари

Крайо Краев
5 дек 2014 19:37

След използване на лекарството "Пенестер",получих епидимимит и двустранно подуване на лимфните възли в слабините,което ми пречи да си повдигам краката при ходене,защото по мое скромно мнение,се притиска някакъв нерв.На какъв лекар трябва да се отиде,като личната ми ЖП,не ме иска.В това състояние съм две години.Също искам да попитам как да си намеря Личен лекар?