Публикация

Дипломира се четвъртият випуск на Филиала на МУ – Варна в град Шумен

Дипломира се четвъртият випуск на Филиала на МУ – Варна в град Шумен

44 абсолвенти – медицински сестри и акушерки, получиха дипломите си от ректора на МУ –Варна проф. д-р Валентин Игнатов на 8 октомври по време на тържествената церемония по дипломиране на Четвъртия випуск на Филиал Шумен.

Полагането на клетва от завършващите медицински сестри и акушерки

се извършва по утвърдена традиция в университета. В основата на тази клетва лежи обетът на Флоранс Найтингейл - английска медицинска сестра, писател и статистик. Тя поставя основите на професионалното сестринство, като открива първото мирянско училище за сестри в света през 1860 г. Със свещички в ръка дипломиращите се медицински сестри и акушерки произнесоха клетва.


Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Валентин Игнатов поздрави абсолвентите.

„Скъпи дипломанти, поздравявам Ви, защото от днес всички Вие сте горди възпитаници на лидера в медицинското образование в България – Медицински университет – Варна. Работете в хармония и разбирателство с лекаря и се отнасяйте с грижа и любов към пациента”

- отбеляза в словото си проф. Игнатов по време на церемонията. Ректорът получи кристален герб на Община Шумен.


Отличникът на Випуск 2022 Габриела Николаева от специалност „Медицинска сестра” и студентката с най-висок успех от специалност „Акушерка” Есра Абтулова, заедно със заместник-директора на Филиал Шумен доц. Теодора Евтимова произнесоха клетвените думи и посветиха в тайнството на сестринската клетва студентите от Випуск 2022 във Филиал Шумен. Двете дипломантки споделиха вълнението и топлите чувства от изминалите години и поздравиха rъководството от името на абсолвентите. Габриела Николаева получи грамота „Отличник на Випуск 2022– от ректора на МУ – Варна проф. д-р Валентин Игнатов и почетна грамота от името на кмета на град Шумен г-н Любомир Христов. Директорът на филиал Шумен към МУ – Варна проф. Соня Тончева беше удостоена с плакет на кмета на Община Шумен.


Проф. Тончева отправи пожелание към всички дипломанти: „Поздравявам ви с успешното дипломиране! Не забравяйте, че сте посланици на университет с 60-годишни традиции, но и модерен и високо технологичен - Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“ - Варна! Бъдете успешни в професионалното си развитие като медицински сестри и акушерки! Ние, вашите преподаватели ви предадохме знания и умения, за да помагате на нуждаещите се, но и да бъдете добри хора, да обичате живота, да се справяте с трудностите! Попътен вятър!“ – отбеляза още директорът на Филиал Шумен.


Зам.-кметът на град Шумен д-р Найден Косев поздрави абсолвентите за избора на професия и постигнатите успехи. Бяха получени много поздравителни адреси за дипломирането на първия випуск на Филиал Шумен към Медицински университет – Варна.

Студентите-отличници бяха отличени с грамоти и книги

Всички дипломанти получиха сребърна брошка с изображението на тракийската жрица и лечителка Лесескепра - благородничка с най-високо положение в социалната йерархия. До нас са достигнали накитите ѝ - златни и сребърни украшения, носели тайнственото име Лесескепра - изписано на гръцки език на обиците ѝ.

 

Малките възпитанички на Школата за класически танци към Център за подкрепа за личностно развитие към Общински детски комплекс „Анастас Стоянов“ – Шумен, с ръководители Юлия Николова и Светла Денчева, поздравиха академичното ръководство, дипломантите и гостите с балетно изпълнение. Балерините представиха танца „Златни рибки“.

 

Специален музикален поздрав отправи вокално трио от паралелка профил „Изкуства“ в СУ „Сава Доброплодни" – гр. Шумен. С изпълнението на Кристияна Ивайлова, Синем Зърън и Емилия Божилова на авторската песен „България“ завърши спектакълът в многофункционалната зала „Арена Шумен“, която беше препълнена в празничния ден.
Гости на тържествената церемония бяха много ръководители на здравни, учебни и социални институции, съсловни организации, граждани на Шумен.

Коментари