Публикация

Офталмолозите на ИСУЛ презентираха в Милано резултатите от иновативен метод за глаукомна хирургия

Офталмолозите на ИСУЛ презентираха в Милано резултатите от иновативен метод за глаукомна хирургия

Екипът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ презентира резултатите си от иновативната за България миниинвазивна глаукомна хирургия-гониотомия с Kahook Dual Blade на ежегодния конгрес на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия (ESCRS), който приключи наскоро в Милано, Италия.

13 000 очни специалисти от различни страни на Стария континент взеха участие

в най-голямото събитие на европейската офталмологична общност.

 

Изследователският екип, който осъществява проекта, се състои от началника на Клиниката по офталмология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ доц. д-р Борислав Кючуков, д.м., FEBO и офталмолога д-р Нора Великова. Офталмолозите споделят , че в основата на развитието на тази хирургия у нас е изследователски проект „Грант 2020”, финансиран от Медицински университет-София , без подкрепата на който трудно биха поставили нейното начало.

Пазиентите с двоен резултат

Най-голямото предимство на гониотомията с Kahook Dual Blade е, че може да се извършва по време на операцията на катаракта („перде”) и пациентите да получат двоен резултат: от една страна- подобрение на зрителната острота след отстраняване на катарактата, а от друга- намаление на вътреочното налягане и намаление на риска от загуба на зрително поле. Петдесет са пациентите, които са се подложили до момента на антиглаукомната процедура, като ефектът от операцията, която е минимално травматична, е отличен. Към днешна дата тя се прилага рутинно в Очна клиника към УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ” и много млади офталмолози също имат възможност да се обучават в тази област.

В четири, поредни, петъка през октомври и ноември в клиниката ще се провеждат безплатни прегледи

От столичната болница напомнят, че в четири, поредни, петъка през октомври и ноември в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще се провеждат безплатни очни прегледи по повод Световният ден на зрението, който отбелязваме на 13 октомври. Те ще бъдат насочени към пациенти с диабетна ретинопатия и макулeна дегенерация, свързана с възрастта.

 

Прегледите ще се извършват от 12:00 до 14:00 часа в Клиниката по очни болести на следните дати:

  • 14 октомври;
  • 21 октомври;
  • 4 ноември;
  • 11 ноември


Необходимо е предварително записване на тел. 02 94 32 262 (между 8:00 и 15:30 ч.)

Коментари