Публикация

Проф. Цветана Кътова: Нов клас медикаменти променя съдбата на пациентите със сърдечна недостатъчност

Проф. Цветана Кътова: Нов клас медикаменти променя съдбата на пациентите със сърдечна недостатъчност

150 хиляди са болните със сърдечна недостатъчност у нас и повече от половината от тях са със запазена изтласкна фракция. Досега тези пациенти бяха обречени да нямат достъп до медикамент, който да има доказан ефект в лечението им. И лекарите бяха също безсилни. Това каза за БНР началникът на Отделение по неинвазивна кардиология в Националната кардиологична болница проф. Цветана Кътова. По думите й вече има категорични научни доказателства за един клас медикаменти, които променят съдбата на тези пациенти и се явяват лечебна процедура, която променя както нуждата от хоспитализация, така и се намалява смъртността при тези болни, отдалечава лошите епизоди. 

"С новите медикаменти се променя качеството на живот на пациентите със сърдечна недостатъчност, възможността им да се движат повече, или да влязат в една стабилна фаза, особено на фона на идеята за нов алгоритъм на поведение. Става дума за нов начин за започване на терапия при болните със сърдечна недостатъчност. Този нов подход позволява много по-бързо и много по-ефективно да се достигне до траен лечебен ефект и съдбата на тези пациенти се променя революционно", изтъкна още проф. Кътова за БНР.

Проф. Кътова участва във Европейския конгрес по кардиология, където бяха представени редица клинични проучвания, свързани с изменение на гайдлайните за лечение и терапия на сърдечна недостатъчност.

 

Едно от тези проучвания е проведено в 11 държави и в у нас включително, където са участвали 500 българи.

"Днес тази група пациенти имат шанса да знаят, че вече са лечими. И вече прогнозата им не е безнадеждна, а коренно е променена с новата терапия и новите стратегии за прилагането й. Тази терапия има изключително добър ефект и при другия тип пациенти със сърдечна недостатъчност - тези със редуцирана изтластна фракция на сърцето.

Така че, днес този клас медикаменти е с "едни гърди напред" за включване в терапията. Съвременният подход изисква едновременно или полуедновременно включване на четири основни класа медикаменти, които са като четири стълба в базовата терапия.

 

Дозирането на медикаментите е постепенно и в рамките на един месец пациентът може да достигне до базовата си терапия. Преди това достигането до подходящата терапия отнемаше от 6 месеца до една година.

 

Според проучване в сп. "Лансет" за новия клас медикаменти се оказва, че новата терапия удължава очакваната продължителност на живота на пациент на 55 г. с 14 години, а времето до първа хоспитализация се удължава на близо 7 години.

Коментари