Публикация

НЗОК ще плати надлимитната дейност на болниците от началото на годината

НЗОК ще плати надлимитната дейност на болниците от началото на годината

Болниците, които не са постигнали договореното увеличение на заплатите на медицинския персонал от 1-ви август, няма да бъдат санкционирани, а всички лечебни заведения ще получат допълнителни средства от Здравната каса за последните три месеца на годината в общ размер 774 милиона лева. Това съобщи управителят на Здравната каса Петко Салчев след заседание на Надзорния съвет, цитиран от БНР.

Ще бъде разплатена и надлимитната дейност на болниците,

която от началото на годината до момента е 43 милиона лева.

 

Исканията, поставени в петък от държавни, общински и частни болници, за допълнително актуализиране на цените на клиничните пътеки с размера на инфлацията, няма да бъдат изпълнени.

 

Според решението на Надзорния съвет резервът на Касата няма да бъде разблокиран.

"Искането за увеличаването на цените на клиничните пътеки, свързани с инфлацията, към момента годишната инфлация с натрупване е 17.7% по данни на НСИ. Цените на клиничните пътеки са вдигнати с 25%", каза управителят на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

Към 30 септември лечебните заведения, които са постигнали изискванията за заплатите, са 154, а тези които не са постигнали нивата, заложени в колективния трудов договор, са 222, съобщава Славчев, цитиран от БТА.

 

Той информира, че голяма част от областните лечебните заведения са постигнали нивата на заплатите от 1500 лв. за медицинския персонал и 2000 лв. за лекар. Салчев информира, че има само едно голямо университетско лечебно заведение, което не е постигнало заложения ръст на заплатите. Стана известно, че повечето от тези, които не са изпълнили нивата на заплащането, предвидено в колективния трудов договор, са малки лечебни заведения. Според данните, с които касата разполага,

разминаването в заплатите в тях, е между 50 до 150 лева

Проф. Салчев съобщи, че днес е изпратил писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси да не предприемат никакви мерки с предложения за намаляване на цените на клиничните пътеки, тъй като това е основната компонента, която засяга заплатите.

 

Той уточни, че изпратеното писмо е във връзка с полученото решение на Върховния административен съд, с което се спират разпоредби от Националния рамков договор за плащанията на болниците и заплатите на персонала. Проф. Салчев уточни, че

решението на ВАС не е окончателно

Той посочи, че цените на клиничните пътеки остават с увеличение от 25 на сто от 1 май.

 

Няма да бъдат санкционирани лечебни заведения, увери проф. Салчев и добави, че лечебните заведения могат съвсем спокойно да планират собствената си дейност.

Коментари