Публикация

Може ли mRNA-LNP ваксините да се справят с грипния В вирус?

Може ли mRNA-LNP ваксините да се справят с грипния В вирус?

Нуклеозид-модифицираните mRNA-LNP ваксини се очертаха като добро средство за контрол на инфекциозни заболявания по време на COVID-19 пандемията. Същевременно създаването на многовалентна ваксина от този тип срещу грипния В вирус е нещо, с което науката се занимава от доста време. Грипният B вирус няма животински резервоар. Напълно реалистично е да се смята, че имунизациите в тази насока могат да ограничат разпространението му сред човешката популация и в крайна сметка да го изкоренят. 


Учени от Университета на Пенсилвания във Филаделфия, САЩ публикуваха през август 2022 г. резултатите от тестовете на

петвалентна ваксина срещу на В щама на грипния вирус

върху мишки. Правени са сравнения за ефекта срещу варианти като Пукет, Колорадо, Ямагата и Виктория, а също така и Мичиган. Животите са имунизирани с модифицирани mRNA-LNP, съдиращи антигените B/Phu HA, B/Col HA, NA, NP и M2.  


Изследователите наблюдават минимална или никаква загуба на тегло при мишки, ваксинирани с 5 µg или 1 µg от всеки антиген. Според тях е впечатляващо е, че

не е открит вирус в белите дробове на обектите,

ваксинирани с петвалентната формулировка след заразяване. Единствената разлика, открита между петвалентните и моновалентните състави, е намаляване на количеството анти-NP антитела в петвалентните в сравнение с моновалентните. Все пак се отчита, че имунизирането с протеина NP води до стабилни отговори на антитела, въпреки че се наблюдавана загуба на тегло при някои животни след заразяване. Учените обаче смятат, че защитата, предоставена от насочването към NP, не се осигурява от тези антитела. Според тях е много вероятно протекцията, наблюдавана при NP mRNA-LNP-ваксинирани животни, да е осигурена от Т-клетъчно медииран имунитет. 


По отношение на М2 се оказва, че той не осигурява защита при мишките, имунизирани само с една доза. Известен отговор на антитела се наблюдава след първичен бустер. M2 е облицован с полярни остатъци, за които се смята, че намаляват хидрофобните взаимодействия на адамантаните. Тези полярни остатъци могат да предотвратят свързването на антитялото и вероятно са причината за притъпен отговор при M2-ваксинирани мишки. 


Учените смятат, че тези данни насърчават по-нататъшното изследване на многовалентни иРНК базирани ваксини срещу грипния В вирус, които индуцират широко защитни имунни отговори чрез насочване към множество антигени. 


Повече подробности можете да видите тук.

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари