Публикация

Д-р Христина Русева, ендокринолог: Затлъстяването е болест, необходимо е незабавно лечение

Д-р Христина Русева, ендокринолог: Затлъстяването е болест, необходимо е незабавно лечение

Наднорменото телесно тегло е един от най-често срещаните здравословни проблеми, който засяга хората от всички възрастови групи, но до голяма степен остава пренебрегнат. Въпреки множеството съвети и известни практики за здравословен на живот, броят на страдащите от затлъстяване продължава за расте и при сегашните тенденции до 2025 г. В световен мащаб се очаква да засегне близо 2,7 млрд. възрастни. България е една от страните в Европа с висок процент хора с наднормено тегло, като по данни от 2020 г. се касае за около 1 млн. души над 18 г., a по отношение на детското затлъстяване сме на пето място сред страните в Европа.

Проблемът с излишните килограми е много по-сериозен и труден за повлияване

Това ни показва, че проблемът е много по-сериозен и труден за повлияване, отколкото ни се иска да признаем, заяви д-р Христина Русева от Отделението по Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“. Той се усложнява заради динамичния начин на живот, ограниченото свободно време, хроничния стрес от детска възраст и последиците, чрез които COVID-19 обстановката се отрази на физическото и психичното здраве на хората.

 

Ето защо по повод Световния ден за борба със затлъстяването - 11 октомври, медиците от Отделението по „Ендокринология и болести на обмяната“ във водещото лечебно заведение напомнят, че провеждат редовни консултации с пациентите, за да им помогнат в борбата с излишните килограми.

Справянето с наднорменото тегло е от ключово значение за здравето през целия им живот

Важно е хората да осъзнават, че справянето с наднорменото тегло, дори при липса на клинични оплаквания към момента, е от ключово значение за здравето през целия им живот, посочи д-р Русева. Това не е лесна задача, а изисква усилия, воля, промяна в начина на живот, както и насоки от специалист. Бързата редукция на килограми за съжаление не е достатъчна за решаване на проблема, а е необходима трайна промяна в хранително-двигателните навици.

 

Затлъстяването не е единствено няколко излишни килограма, а е официално признато заболяване, което е един от елементите на метаболитния синдром - комплекс от взаимно свързани рискови фактори за развитие на захарен диабет, артериална хипертония и сърдечно-съдови инциденти като инфаркти и инсулти.

 

Според д-р Русева, когато човек не успява да задържи нормално телесно тегло или да постигне редукция на килограми, е настъпил моментът, в който трябва да се запита относно здравословното си състояние и дали вече не са започнали промени, характерни за метаболитния синдром. Нужно е проследяване на обиколката на талията, нивото на триглицеридите и фракциите на холестерола, стойностите на артериалното налягане и кръвната захар на гладно, а при необходимост и след натоварване с глюкоза.

Добрата новина е, че при адекватна реакция и навременни действия в значителен процент от случаите може да се предотврати настъпването на споменатите хронични заболявания и трайно да се подобри качеството на живот.

Затова нашите основни съвети към хората с наднормено тегло са:

  •  На първо място бъдете отговорни към здравето си и го превърнете в свой приоритет;
  •  Създайте и се придържайте към здравословен модел на хранене с ежедневна консумация на пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млека и сирена, постни меса, бобови храни и риба, ограничен прием на сол, храни и напитки, богати на захар. Приготвяне на храната по подходящ начин;
  • Осигуряване на достатъчно количество вода;
  •  Оптимална двигателна активност: разходки в парка или извън града, спортни занимания;
  •  При възможност промяна в начина на придвижване в ежедневието – повече ходене пеша или колоездене;
  • Необходимо е децата от ранна възраст да се занимават със спортни игри, съобразени с техните желания и възможности;
  •  При наличие на вече назначена медикаментозна терапия, насочена към въглехидратния, липидния статус или стойностите на артериалното налягане, посещавайте редовно лекуващия ви лекар и проследявайте състоянието си.

Коментари