Публикация

Проф. Йотов: Единствени в България извършваме онкохирургични операции на таз

Проф. Йотов: Единствени в България извършваме онкохирургични операции на таз

За последните 6 месеца в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Софиямед“ са извършени планови оперативни интервенции на над 1 000 пациенти по повод счупвания или травми на горни и долни крайници, и първично ендопротезиране.

Част от тях са постъпили за операции, свързани с ревизионно ендопротезиране

„Само през месец октомври имаме планирани 100 оперативни интервенции, 90% от които са за първично ендопротезиране - смяна на тазобедрени и коленни стави и 10% за ревизия на вече сменена става. Основната дейност на екипа ни е съсредоточена именно върху извършването на тези операции, като те са рутинни за Клиниката. Разбира се, извършваме операции освен на тазобедрени и коленни, но и при травми на раменни и лакътни стави, деформитети и онкоортопедични интервенции”, коментира проф. д-р Андрей Йотов, д.м.н., началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“.


Той уточнява, че през последните години освен за гореспоменатите рутинни ортопедични интервенции,

екипът му е особено търсен от пациенти по повод именно опита в онкоортопедията

и по-конкретно онкохирургичните операции на таз.


„По това направление мога да кажа, че сме единственият център по ортопедия в страната, който извършва такива операции, тъй като те са сложни и изискват специфични компетенции, опит и умения. Често при подобни операции работим в екип с уролози, коремни и съдови хирурзи, в зависимост от това как е разположен туморният процес в таза, дали е метастатичен и има ли засягане на меки тъкани“, изтъкна проф. Йотов.


Специалистът, които е един от малкото у нас, които развиват това направление в ортопедичната хирургия участва активно като преподавател и член на изпитните комисии в специализирани курсове по тазова хирургия, организирани от Българската ортопедична и травматологична асоциация, и в конференциите, организирани от Европейската асоциация по онкологична ортопедия. Той уточнява, че

предаването на знанията и опита към младите специалисти

е важно за него и затова се радва, че в Клиниката, която ръководи в „Софиямед“, работят и се обучават 5-ма специализанти.


В научен аспект екипът на Клиниката по ортопедия и травматология работи в колаборация както със специалисти от България, така и от Германия, Словения, Франция и Италия. Екипът на проф. Йотов участва активно с доклади и постери по време на национални и международни конгреси по специалността.

 

Коментари