Публикация

Апитерапия

Апитерапия

Известен факт е, че апитерапията е използвано средство в медицината от хиляди години, което може да бъде проследено до древен Египет, Китай, Гърция и Рим.
Апитерапията се базира на продукти, които са изработени изцяло от медоносните пчели, което я прави безценно природно богатство. Това са продуктите: мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък, пчелна отрова.


Апитерапията е вид алтернативна терапия, която има приложение и като съпътсващо, но и като основно лечение при остри и хронични заболявания, болка, както и при профилактика, свързана с имунната система.


Болестите, при които апитерапията може да повлияе изключително благотворно, не са малко на брой. В това число влиза дори множествената склероза.


Доказано силно влияние апитерапията има и при наличието на: артрит, инфекции, херпес Зостер, рани (вътрешни и външни), болка, изгаряния, тендонит, ревматоиден артрит, имунни и неврологични състояния, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, лупус, анемия, хиповитаминоза и много други.

 

Видове пчелни продукти
Различните видове пчелни продукти имат и различно приложение. Могат да бъдат прилагани локално, или чрез дирекно инжектиране в кръвта.

 

Мед
Качественият мед може да се разпознае по това, че образува фини кристали и лесно се захаросва. Ползите от редовния му прием са неизброими, което се дължи на отделните му съставки и тяхното комплексно лечебно действие.
Медът повишава имунната защита на организма и действа противовъзпалително, антибактериално, антимикотично. Ето как влияе медът върху човешкия организъм : отхрачващо, кръвообразуващо, детоксично, регенеративно, болкоуспокояващо, кардиотонично, тонизиращо, слабително, невротонично.

 

Медът е източник на лесно усвоими въглехидрати и бързо освобождаваща се енергия. Има доказан ефект при ежедневна употреба върху секрецията на стомаха и червата, при променена киселинност и при двигателната активност на стомашно-чревния тракт.
Поради антибактериалното действие на меда, често се прилага за лечение на гастрити, заболявания на дихателната система, а също и при възпалителни заболявания на кожата и лигавиците и черния дроб.

 

Медът отдавна се използва локално за лечение на рани – включително както отворени порязвания, така и изгаряния – благодарение на своите антибактериални, противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Днешните изследвания подкрепят това. Установен факт е, че медицинските превръзки, съдържащи мед, са ефективни при заздравяването на рани, като същевременно намаляват риска от инфекция.

 

Медът помага при алергии
Оказва се, че местният мед от диви цветя може да помогне за лечение на алергии по няколко начина. Медът може да успокои болката в гърлото, причинена от алергии, и да действа като естествено средство за подтискане на кашлицата. Мед от диви цветя също може да предпази хората от алергии. Това е така, защото местният мед от диви цветя може да съдържа и следи от цветен прашец, известен алерген. Консумирането на местен мед може бавно да въведе този алерген в тялото, потенциално изграждайки имунитет към него.

 

Цветен прашец
Пчелният прашец (полен) е мъжкият репродуктивен материал, който пчелите събират от растенията и е естествен източник на протеини, въглехидрати, минерали, витамини, ензими, хормони и белтъчини, които лесно се усвояват от организма и помагат за неговия растеж и развитие. Действа стимулиращо и на стомашната секреция, поради съдържанието му на ензими. В пчелния прашец също има и богато съдържание на Селен, Лецитин и Рутин. Това го прави и отличен помощник на организма за мастната обмяна, имунната система, храносмилането и малките кръвонисни съдове. В китайската народна медицина се ползва за естествен източник на енергия за тялото.
Комбинацията на цветен прашец с прополис се оказва особено благоприятна.

 

Прополис – Клеева тинктура
Прополисът, наричан още клей се произвежда от пчелите, които го набавят от вещество, отделящо се от младите пъпки на някои растения. Това е комбинация от пчелен восък, дървесни смоли, мед и ензими, направени от пчелите, за да предпазят кошера от външни заплахи, като бактерии или вируси. Цветът му е жълто-зелен или дори сив и се ратваря най-добре в спирт.

 

Свойствата на Клеевата тинктура, които влияят пряко на човешкия организъм са: имуностимулиращи, противовирусни, дезинфекциозни, обезболяващи, противомикробни, антимикотични, антибиотични, противорадиационни и противоплесенни. Обикновено се използва под форма на 30% спиртен извлек.

 

Приложението му е с широк спектър на действие, както за профилактични, така и за лечебни и възстановителни цели, в зависимост от начина му на прием.
Ето и някои от заболяванията при които има доказан ефект:
Афти, хрема, възпалено гърло, гастрит, язва (стомашна и дуонедална), колит, рани от изгаряния и прорезни, лъчеви увреждания. Влияе балансиращо върху нивата на холестерол в кръвта и повишава броя на червените кръвни клетки.

 

Пчелно млечице
Пчелното млечице е вид секрет, произвеждан от пчелите, който подпомага растежа на малките пчели и пчелата-майка. Това е природен продукт с изключителен ефект върху здравето, който съдържа голям брой полезни витамини (A, В-комплекс, В5, В6, C, D, E), белтъчини и ензими, осемнадесет вида аминокиселини, въглехидрати и минерални соли. Това го прави продукт с висока хранителна и биологична стойност.
Пчелното млечице се използва като хранителна добавка, която повлиява благотворно и стимулиращо на: апетита, обмяната на веществата, имунната система, функциите на жлезите с вътрешна секреция, кръвообразуването, както и забавя процесите на стареене.

 

Комбинацията му с друг пчелен продукт дава възможност на пчелното млечице първо да засили своите изключителни лечебни свойства, но и да ги запази за по-дълго време.

 

Пчелна отрова
Терапията с пчелна отрова е била използвана още в древна Гърция за облекчаване на болката от ревматоиден артрит. Това се дължи на нейните противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Изследвания доказват, че пчелната отрова действително може да доведе до намаляване на отока, болката и сковаността при хора с ревматоиден артрит. Едно проучване дори установява, че нейният прием може да намали необходимостта от използване на традиционни лекарства и едновременно с това – риска от рецидив. Пчелната отрова се произвежда от пчелите работнички.

 

Пчелен восък
Пчелите създават пчелен восък, за да построят своя кошер и да съхраняват както мед, така и прашец. Често се използва в медицината за допълнение към козметични продукти, пластири и др.

 

Има ли странични ефекти или потенциални рискове?
Различните методи на апитерапия крият различни рискове.
За хората, алергични към пчелни продукти, всички методи на апитерапия могат да бъдат опасни. Пчелната отрова може да предизвика хистаминов отговор. Алергии към пчелните продукти имат малък процент от населението и въпреки това, преди прием, първо трябва със сигурност да се уверим, че не спадаме в тази група.

 


Използвани източници:
Моята практика – д-р Атанас Михайлов

Коментари