Публикация

Доц. Кунчев: Задава се силна грипна вълна от Австралия и Нова Зеландия

Доц. Кунчев: Задава се силна грипна вълна от Австралия и Нова Зеландия

През последните две години общественият имунитет срещу грипния вирус е силно намалял. За това алармира по време на пресконференция днес Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Като причина за това той посочи, че през това време хората са нямали среща с грипни щамове. Според него това предразполага към по-широко разпространение на болестта. Той отбеляза, че през тази година Австралия и Нова Зеландия са се сблъскали с най-силната грипа вълна от шест години насам. Според него е много вероятно такова да бъде положението и при нас.

 

Доц. Кунчев каза, че през този сезон в грипната ваксина влизат няколко щама – H1N1, H3N2, като и два срещу тип В – Вашингтон и Пукет. От СЗО смятат, че

ще се сблъскаме най-вече с H3N2

Кога точно обаче да очакваме първите случаи, не е ясно. Прогнозата е за началото на декември, като вероятният пик ще бъде през януари и февруари. Ето защо най-подходящият месец за имунизация е октомври.

 

По думите на доц. Кунчев ваксините по Националната програма за профилактика на грипа при хората над 65 г. вече са разпределени между общопрактикуващите лекари. Става въпрос за 190 000 бройки, като при нужда има възможност производителите да доставят още.

 

Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина напомни, че програмата съществува вече четири години. Той отбеляза, че преди нейното начало имунизационното покритие на хората над 65 г. е било едва 2%. Миналата година тази цифра е станала 16%, което е огромен скок. Все пак България е още много далеч от нормалното покритие, което в западните страни надминава 50% при общата популация. У нас

едва 6% от цялото население се ваксинира срещу грип

Д-р Николай Брънзалов, зам.- председател на УС на БЛС и зам.- председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари посочи, че не само възрастните хора са уязвими срещу грипа. Според него специално внимание трябва да се отдели на хората с хронични социално значими заболявания, като сърдечносъдовите и диабет. По думите му е добре да бъдат имунизирани също така и бременните.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари

Имало е грипна вълна в Австралия, но не и епидемия. 

А у нас, на сезон имаме по няколко грипни епидемии през последните двадесет години. 
Срамно е, че грипната ваканция влезе в разписанието на училищата. 
За последните двадесет години, д-р Кунчев не успя да възпита хигиенни навици в обществото.
Настоящият министър е първият, който обръща внимание на филтрите в училищата, детските градини и големите колективи. Дано да се стигне до реални мерки. 
Гастролирането по медиите не е метод на епидемиологията. Да заявиш в национален ефир, че и от грип тази година ще загинат хора и да си просто регистратор на събития, не е медицина.
И в момента има много болни ученици. И в момента болни ученици посещават часовете и разболяват ученици и учители. 
Същото е и в детските градини. 
Никой не дава редовно информация на лекарите на първа линия, какво циркулира в момента, за да прецизираме лечението.
Ефективността на електронизацията е близка до нула, не само защото е конструирана неграмотно, но и защото няма кой да я подплати със съдържание. 

Не само  за хората над 65 години, но и за лекарите и медицинските специалисти е необходимо да се осигурят противогипни ваксини.