Публикация

Сънната апнея е хъркане със спиране на дишането, лечение има

Сънната апнея е хъркане със спиране на дишането, лечение има

Д-р Красимир Димитров е специалист по белодробни болести в Хасково. В интервюто разказва за сънната апнея, която е малко известно, но доста разпространено заболяване. 

Д-р Димитров, хъркането е често срещано, но в определени случаи може да се окаже, че става дума за сънна апнея. Какво представлява това състояние?

Сънната апнея е състояние, при което дишането нощем се блокира многократно и засегнатият човек се събужда за кратко. Ритмичното хъркане се прекъсва, той спира да диша за няколко секунди и после шумно си поема въздух.

 

Причината най-често е отпуснатата дихателна мускулатура, която блокира дихателните пътища и притока на въздух. Това обикновено са хора с голяма коремна обиколка, широк врат (над 43 см при мъжете и над 41 см при жените).

Как възниква този проблем?

Наднорменото тегло е един от основните проблеми. Апнеята се развива като хронично състояние, подобно на високото кръвно и захарния диабет. Коварното е, че болният не осъзнава проблема. Обикновено помощ се търси, чак когато близките му обърнат внимание, че нощем, докато спи,  спира да диша от време на време, че има шумно изхъркване, с което се възстановява дишането.

 

Тук трябва да отбележим, че не всяко хъркане е сънна апнея. За болестно състояние говорим, когато има спиране на дишането, макар и за секунди до една минута.

Кои симптоми може да подскажат на човека, че трябва да потърси лекар?

Основното е наднорменото тегло, това са пълни хора с голям корем. Оплакват се още от изпотяване нощем, съхнене на устата, кръвното им играе. Поради честите прекъсвания на съня (микросъбуждания), през деня те се чувстват постоянно уморени. Особено при по-тежките случаи постоянно им се спи, често задрямват, докато седят. 

Има ли изследване, което потвърждава диагнозата?

Да, има две основни изследвания. Едното е респираторна полиграфия. То може да се прави и в амбулаторни условия, не е нужен престой в болница. На пациента се поставя апаратче, прикрепено с еластичен колан през гърдите. Докато той спи, апаратът мери три параметъра: тонус на дихателната мускулатура, сатурация и дишането в носа. Това изследване е достъпно и в Хасково, правя го вече при доста пациенти.

 

В някои големи лечебни заведения може да се направи също полисомнография. За целта пациентът остава една нощ в лаборатория за изследване на съня, където със специална апаратура и под лекарско наблюдение се записват различните параметри на неговия сън - мозъчна активност, сърдечна дейност, дишане, движение на очите и др.

Респираторната полиграфия е достатъчно показателна, за да се прецени вида и тежестта на сънната апнея. На базата на тези данни може да се препоръчат мерки и терапия. Следва да се обърне специално внимание на хигиената на съня, да се избягват рискови фактори като късна вечеря, преяждане ,алкохол точно преди лягане. Да се контролират придружаващите заболявания, особено диабет и хипертония.

Кои са основните видове сънна апнея?

Тя бива обструктивна и централна, като разликата е в механизма, по който се случва спирането на дишането. Обструктивната е по-често срещаната. Пациентите се отличават с наднорменото си тегло, голямата обиколка на врата. Всичко това допринася за отпускане на мускулите. В резултат горните дихателни пътища се запушват и притокът на въздух спира. Спадането на кислорода в кръвта води до кратко събуждане. То е заради импулсите, които мозъкът праща с цел да се повиши тонусът на мускулите и по този начин да се възстанови дишането. Спящият невинаги осъзнава и често не си спомня, че е имало такива многократни събуждания през нощта. Може да ги усети косвено по повишената сънливост през деня.

 

При централната апнея дишането също спира за малко, но причината е блокиране на центъра на дишането за известно време. Блокират се дихателната мускулатура  и  диафрагмата. Дължи се на сериозни сърдечносъдови, неврологични и бъбречни заболявания като предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и др.

Как се определя тежестта на сънната апнея?

Това става по определена скала. Ако апнеите са до 15 на час, става дума за лека форма. При 15 до 30 апнеи е средна и над 30 вече става дума за тежка форма. При по-тежките форми на сънна апнея, с често нарушаване на дишането и множество пробуждания през нощта, се препоръчва използване на специален РАР-апарат. Това са помощни устройства, които държат отворени дихателните пътища и човекът спи спокойно, спира да хърка.

 

По-добрите апарати са автоматични, мерят прекъсванията в дишането и сами преценяват, с какво налягане да бъде въздухът, за да държи проходими дихателните пътища. За съжаление у нас тези устройства се заплащат от самите пациенти. В някои европейски страни като Испания, Италия и др. те се поемат от здравната каса. У нас се обсъжда, но не е известно, кога ще бъдат включени в пакета на НЗОК. Цената на по-новите автоматични модели е 2-3 хил. лв. Има и по-евтини, които може ръчно да се настройват, но на едно и също налягане. Те не могат да се адаптират към нуждите на пациента, които варират през часовете на нощта.

Какъв е принципът на действие на такъв апарат?

Пациентът спи с маска, като апаратът прави позитивно налягане и подава своевременно въздух. Разделя отпуснатите мускули точно там, където са дихателните пътища. Получава се нещо като възглавничка, протеза, която държи проходими пътищата.

Вие имате ли пациенти, на които прилагате такова лечение? Какви са техните отзиви?

Да, вече имам пациенти, които ползват РАР-апаратите и са много доволни, че вече не хъркат и могат да спят много добре.

Колко разпространена е сънната апнея?

Тя е по-разпространена, отколкото смятате. Мъжете са по-често засегнати – всеки 5-и страда. При жените всяка 10-а е засегната. След менопаузата почти се изравняват. Рисковите фактори са излишните килограми, метаболитният синдром, анатомичните особености с уголемени сливици, гастро-езофагиален рефлукс и др. Организмът страда от трайното безсъние, което допълнителни провокира или задълбочава ендокринните проблеми, сърдечносъдовите заболявания.

 

Повечето хора с такъв проблем не знаят за него. Хъркат от години и смятат, че това е нормално и се дължи на възрастта. Наистина е трудно сам човек да осъзнае, някой до него трябва да му обърне внимание, че спира да диша. По-важното е да знаят, че има ефективно лечение, че може да им се помогне, стига да потърсят специализирана лекарска помощ.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари

Добре, лечение има, но в крайна сметка, това болестно състояние, до колко е опасно за потърпевшите? Или просто е неприятно за близките?

правоп.грешки са от дебели пръсти на тел клавиатура

д-р Димитров язък ви за нещата които е селянин от Дунава или Карлуково може да намери в интернет .къде у радио и криоаблазията на небцето и езика което след две такива се оправя апнеята защо се рекламират само спап устройства .в Бургас се правят тези операции и другаде а защо не ги казвате.