Публикация

Проф. Салчев: НЗОК няма да налага санкции на болниците, които не са увеличили заплатите

Проф. Салчев: НЗОК няма да налага санкции на болниците, които не са увеличили заплатите

Няма да бъдат налагани санкции за лечебните заведения, които не са достигали увеличението на заплатите 1500 лв. за сестра и 2000 лв. за начинаещ лекар. Това каза пред БНТ проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, по повод недоволството не медиците за възнагражденията им. Той напомни, че беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени заплатите на медиците с 25%. Ако изискването не бъде изпълнено, трябваше да бъдат намалени цените на клиничните пътеки за лечебните заведения, които не са го направили.

 

Управителят на НЗОК поясни, че първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало. Даде пример с лечебно заведение, което е платило 700 000 лева дългове и е заявило, че не му стигат пари за заплати и подчерта, че първо принципалът трябва да осигури заплатите и след това да се договаря за дълговете.

 

Имаме увеличение на цените на клиничните пъреки с 25% от 1 май. Това увеличение действа и в момента. Именно с това беше направено и преразпределение този месец на бюджетите на лечебните заведения, заяви проф. Салчев.

"НЗОК закупува отчетена дейност от лечебните заведения - това е нашето задължение. 3 месеца цените на клиничните пътеки са били на базата на миналата година, склед това се увеличиха, след това започна преизчисляване, имаше периоди, когато разпределените стойности, т.н. лимити на лечебните заведения, в първите месеци отговаряха на 1/12 от миналата година. След това постепенно, неравномерно, в месеците бяха повишени до септември месец, където средно разпределената стойност на национално ниво беше 250 млн., септември установихме, неразплатени дейности поради това неравномерно разпределение и по каси, и по лечебни заведения в рамките на 43 млн. останала дейност от планираната стойност 105 млн. Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени средно месечно 258 млн. лв. на лечебните зааведения, така че те да могат да работят спокойно", поясни управителят на НЗОК и посочи, че това е с 39% повече отколкото предвиденото за тези месеци по предишното разпределение.

Коментари