Публикация

Оперират все повече млади хора заради катаракта, децата развиват късогледство заради телефоните

Оперират все повече млади хора заради катаракта, децата развиват късогледство заради телефоните

За две тревожни тенденции сигнализират офталмолозите от „УМБАЛ-Пловдив“ – значително подмладяване на катарактата, т. нар. старческо перде на окото, и стрeмително нарастване на късогледството при децата.

Променен е и видът на старческото перде

Според началника на Отделението по очни болести д-р Гергана Попова тя и нейният екип все по-често оперират млади хора в трудоспособна възраст и вече имат случаи на 35-36 годишни. През 2000 г. интервенциите се правеха на хора над 75-80 г., след това възрастта се подмлади с около 20 г., но сега заболелите са много млади. В основната си част това са ITспециалисти или работещи на компютър в банки и в администрацията, заяви тя. Известният офталмолог посочи, че се е променил и видът на катарактата. Сега мътнината се диагностицира в задната част на лещата, която изглежда като намазано с английска сол стъкло.

Причините за подмладяването на заболяването не са проучени

все още. Освен заради компютрите, не могат да се изключат и екологични проблеми – въздух, вода и особено храните, коментира д-р Попова. За да се спре тази негативен процес, е задължително да се ползват предпазни стъкла и очила.

Децата развиват късогледство заради телефони и таблети

При децата късогледството е в резултат не толкова на ползването на компютрите, колкото на телефоните. Засегнати са не само тийнейджъри, но и хлапета от началния курс, защото преди да се научат да четат, вече си играят с някакво устройство.

Контролът от страна на родителите е от изключително значение в тези случаи. Д-р Попова препоръча и редовни консултации с очен лекар. Необходимо е един път годишно да се проследяват зрителните функции и особено за зрителната умора. Късогледството не може да се излекува, но е възможно да се спре неговото развитие, за да не се стига до бързо влошаване на зрението.

Здравословното хранене при децата е важно

Важно е децата да консумират полезни за очите продукти: извара, айран, варена риба, говеждо месо, заешко и пилешко месо, моркови и зеле. Давайте му боровинки – черни, червени, и задължително магданоз и копър, съветва специалистът. За очите са полезни поливитамини с микроелементи, калциеви препарати с витамин D, фосфор, препоръчва началникът на Очно отделение в „УМБАЛ-Пловдив“.

Коментари

"За две тревожни тенденции сигнализират офталмолозите от „УМБАЛ-Пловдив“"

Добре съобщават за 2 тревожни тенденции!

Но защо не съобщават за Третата тревожна тенденция?

Или тя не е тревожна за тях!

За неспособността на техните медици да снемат Анамнезата на състоянието на един пациент и неспособността им да регистрират неговите Увреждания?

Може би защото не се интересуват какво ще каже пациента за проблема заради който той е отишъл там! 

Може би Главния координатор на Експертния съвет по медицинска специалност "Очни болести"  Г-н Д-р доц. Марин  Атанасов, който е и началник на тази клиника! Ще отговори! 

Защо на предложението на пациента да покаже какво вижда Д-р Юмют  Ремзи Идриз отговаря с: НЕ!  През рамо!

Може би същия ще обясни, защо последния не пожела да проведе Изследване на Рефракцията на зрителните органи на същия пациент!  Въпреки че целта на хоспитализацията беше пълно изследване на уврежданията на този пациент!

Като вместо да запише стойността за зрителна острота на голо око! С което започва всяко изследване на Рефракцията. Което той единствено направи!  Но не записа!
Направо изписва някакви диоптри взети от разпечатката на Авторефрактометъра!   Записвайки някаква си измислени стойности за зрителна острота с корекции! -  По негово усмотрение!  Ей така! както му дойде!
Вярно е, че същия тръгна да пита някакъв лекар! И той Атанасов какво да прави! И ония му каза за някаква формула! Не знам каква! Но явно се отнася за едно нормално око! Но не за зрителен орган с моите увреждания! Където зрителната острота няма никакво значение, поради факта че изображението което виждам е съвсем объркващо преплитане на многократни изображения! И се касае за Монокулярна Мултиплопия!

Диагноза за която тези явно не са чували! За да знаят как се диагностицира!

Въпреки, че в тази посока Г-н доц. Марин Атанасов не е съвсем бос! Заради моите разпри с този "Свещен" Експертен съвет който не иска да се признават моите увреждания за да не придобият Официалност И разбият репутацията на ТЕЛК и НЕЛК! Които основават своите експертни решения единствено върху параметъра за зрителна острота! А не според реалните увреждания!

Без да проведе по-горе цитираното изследване на Рефракцията! За да тества тези така описани корекционни стъкла.

Най-вероятно защото Д-р Юмют Ремзи Идриз, не знае добре български и не знае какви въпроси да зададе на пациента!  Или как да ги зададе на български. За да може да изгради една надлежна Анамнеза която да представи детайлно проблемите на пациента! Вместо нещастната изписана една в Епикризата издадена от тази клиника и подписана и от Главния координатор на Експертния съвет по медицинска специалност "Очни болести" Г-н Д-р доц. Марин Атанасов като неин началник!  И някаква си Д-р Стоянова!

Пък как ли ще разбере какво му казва пациента? 

Особено след като дори не му се и представи!

Та до тук с Офталмологията! Ясно е че това е някаква неясна космическа наука, която не се познава от индивидите тук! 

За болестите? Не мога да кажа! 

Но за Катарактата! Аз ни бих се доверил на тази клиника!
Те не са чували за Wavefront Аберометър.

А без него, как ще се разбере, коя е най-подходящата леща за моето око!
След като не се знае каква е ситуацията  в него! 

Та до тук с Високите Професионалисти!

Но за Катарактата! Всеки може сам за себе си да реши!
Дали да даде парите си за обогатяване  на Очните лекари! И да си остане с уврежданията от операцията и този имплант заменил неговата леща.  Или да ги използва за собственото си здраве и да продължи да има Удоволствието да се ползва от него! 

Та който иска да си има работа с ИМПОТЕНЦИЯТА!
Да заповяда тук!

Не, че има някакво значение. Защото това е състояние на Българската Офталмология!
И навсякъде е едно и също!

Но тука скапаното! Е най-скапано!