Публикация

Д-р Мария Йочева: Отглеждаме бебета с ниско тегло, нуждаещи се от апаратна вентилация и сърфактант-терапия

Д-р Мария Йочева: Отглеждаме бебета с ниско тегло, нуждаещи се от апаратна вентилация и сърфактант-терапия

Отделението по неонатология в УМБАЛ „Софиямед“ получи висока оценка при акредитацията си и вече отговаря на 3-то най-високо ниво на компетентност. Работим по всички клинични пътеки. Така в структурата, в която функционира сектор за физиологични грижи, както и интензивен сектор, вече могат да се лекуват и деца под 1 500 гр.


Това коментира д-р Мария Йочева, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Софиямед“.


Тя споделя, че се радва, че успоредно с повишаване нивото на структурата,

привличат нови кадри в екипа

- както опитни и доказани специалисти, така и млади колеги, които се надяват да останат в България и да продължат да се усъвършенстват, на свой ред да предадат наученото от тях, на следващите поколения.

„Интензивния сектор в Отделението разполага с четири интензивни легла, необходимия капацитет от апаратура, и което е по-важно - с качествен екип от лекари и неонатологични акушерки, сертифициран за осъществяване на интензивни грижи при новородени. Можем да осъществяваме лечение чрез апаратна вентилация, както и да прилагаме сърфактант терапия. Всичко това редуцира до минимум необходимостта от транспортиране на новородени в други университетски неонатологични клиники“, коментира д-р Жана Станева, завеждащ сектора за интензивно лечение.

УМБАЛ „Софиямед“ е едно от малкото лечебни заведения в София, в което

в рамките на Отделението по неонатология функционират кенгуру стаи

в които е възможно лечение и отглеждане на новороденото, без да се разделя от майката. Това е услуга, която предоставяме и на бебета, родени в други родилни отделения, които се нуждаят от по-дълъг период на адаптация. Стаите са обзаведени със специални плотове за повиване, както и с удобни столове за кърмене и легла, осигуряващи контакт майка-бебе. След раждането на бебето до 1-вия месец от неговия живот, в тях родителите получат съвети и консултации от неонатологичния екип за правилно хранене и отглеждане.

Отделението предлага и възможност за проследяване на децата до 3-месечна възраст

което включва както високоспециализирани ултразвукови изследвания – трансфонтанелна ехография, УЗИ на коремни органи и отделителна система, така и проследяване на двигателното и нервно-психическо развитие.

 

„Отделението разполага и с апарат от най-висок клас за проследяване нивата на билирубин в кръвта на новороденото, благодарение на който се спестява ненужна инвазивна за него манипулация и при необходимост фототерапия”, казва д-р Йочева и уточнява, че отделението предлага и опция за обгрижване от акушерка на новороденото и майката в домашни условия, след изписване от отделението.

„Полагаме максимални усилия за индивидуално обучение на родилката за отглеждане, кърмене и обслужване на новороденото от първите дни след раждането, така че да си отиде у дома максимално подготвена и сигурна в себе си!“, допълва тя.

Коментари