Публикация

Доц. Гелев и екипът му спасиха живота на жена със запушвания на артерии, захранващи с кръв червата

Доц. Гелев и екипът му спасиха живота на жена със запушвания на артерии, захранващи с кръв червата

Бинка се разболява от COVID-19 през март. Симптомите ѝ се изразяват в диария и повръщане. Няколко месеца по-късно изпитва силни болки в стомаха. Отива на преглед при специалист по вътрешни болести, който установява наличие на две язви. Едната от тях е калцирана, а другата – активна. Специалистът споделя, че има сериозни съмнения за запушване на много важни артерии, но в града, в който живее Бинка, няма специалисти, които да могат да ѝ помогнат. Насочват я към София.

Жената решава да направи консултация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

тъй като много хора ѝ споделят, че е най-добрият избор за подобно лечение. Бинка отива на преглед при д-р Красен Иванов, специалист в Клиниката по гастроентерология.

 

„Пациентката дойде свита и не можеше да си вдигне главата от болка. Дори не можеше да обясни какво се случва, наистина изпитваше много остра болка. Веднага разбрах за какво става въпрос, защото такава силна болка има при малко състояния. По данни от скенера, направен в Бургас, бе ясно, че има запушване на тези артерии. Веднага се ориентирах, че става дума за мезентериална тромбоза или, както е по-модерно да се нарича, „инфаркт на червата“, разказва д-р Иванов.

Мезентериалната тромбоза е тежко заболяване, което води до спиране на кръвоснабдяването на червата

(инфаркт на червата) и може да завърши летално. Тази диагноза понякога води до загиване (некроза) на тъкан в жив организъм. Това е запушване на Truncus coeliacus - клон, който снабдява с кръв черния дроб, стомаха и много други важни органи.

 

Д-р Иванов прави спешна консултация със специалистите по съдова хирургия и кардиология в болницата. На пациентката е направен нов скенер, на който диагнозата се потвърждава - високостепенни стенози в Truncus coeliacus и оклузия на артерия мезентерика супериор.

Доц. д-р Валери Гелев се заема със случая на Бинка

и чрез минималноинвазивни процедури, с достъп през радиалната/медиалната артерия на ръката поставят два стента на пациентката. Благодарение на бързата реакция на доц. Гелев и екипа му болката в стомаха на пациентката изчезва веднага след процедурата.

„Вече се чувствам много добре. След COVID-инфекцията вдигнах много високо кръвно и започнаха тези болки в стомаха, вероятно са били следствие на заболяването. Личната ми лекарка ми каза, че вероятно е някакво възпаление. Искам да благодаря много на доц. Гелев и на всички специалисти в тази болница, защото ме избавиха от много тежки мъки и ми спасиха живота. Лекарите, сестрите и дори санитарите бяха толкова внимателни с мен, бяха съпричастни с това, през което преминавам. Просто съм много благодарна за всичко“, споделя Бинка.

Жената определя себе си като „скарана с лекарите“, но след случилото се отправя апел към хората – да бъдат внимателни със здравето си и да посещават специалистите профилактично, за да не стигат до подобни тежки състояния.

 

Коментари

а защо не са направили това в бургас не ли питате