Публикация

Сменят ръководството на УМБАЛ "Александровска"

Сменят ръководството на УМБАЛ "Александровска"

Сменят директора на Александровска болница в София д-р Атанас Атанасов. Това  каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. И се аргументира:

"Днес взехме категорично решение, че след този натиск, който вече се вижда, че е политически натиск, сменяме ръководството на "Александровска болница".

Временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на болницата става проф. Атанас Йонков.

По-рано одит на

Министерството на здравеопазването посочи,

че ръководството на УМБАЛ “Александровска” е увеличило задълженията на лечебното заведение с над 24 000 000 лв. само за последната година. За периода 30.06.2021 г. до 31.08.2022 г. ръководството на УМБАЛ “Александровска” ЕАД е допуснало увеличаване на просрочените задължения до размер на 24 250 740 лв. Сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към тази дата и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност.

 

От болницата опровергаха тази информация на пресконференция в четвъртък. Изпълнителният директор д-р Атанас Атанасов заяви: "

Информацията, че сме натрупали просрочени задължения в размер на 24 милиона лева, не отговаря на истината". И допълни: Твърдението, че за периода 30 юни 2021 г. – 31 август 2022 г. ръководството е допуснало увеличение на просрочените задължения с 24 250 740 лв. е невярно.

„Сумата на нарастване на дълга за този период е значително по-малка от посочената в съобщението, а именно – 9,3 млн. лв.“, каза сегашното ръководство днес.

 

По-рано днес позиция относно Александровска болница изпратиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната".

Писмото е подписано от доц. Антон Тонев,  бивш шеф на Здравната комисия в НС

"През последната седмица тече информационна кампания, която, изглежда, подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница – столичната Александровска. Това се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор и впоследствие министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов", се посочва в позицията им.

„Продължаваме промяната“ е против каквито и да било персонални промени в Александровска болница към този момент. Настояваме на сегашното ръководство да бъде дадена възможност да използва държавния заем по предназначение. Ако то се справи, позитивните резултати ще станат видими до няколко месеца", категоричен е доц. Тонев.

 

На снимката: Проф. Атанас Йонков

Коментари