Публикация

Нова е-система: По-бърза връзка между Спешната помощ и болниците

Нова е-система: По-бърза връзка между Спешната помощ и болниците

Електронната система за свързаност между екипите за спешна помощ и болниците ще заработи още през следващата седмица. Това обяви на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Когато една линейка поеме спешен случай, веднага ще може да намери най-близката болница, в която има свободни легла. Пациентът няма да бъде разкарван по болниците, както се случваше доста често. Няма да има и възможност за отказ от хоспитализация“, посочи министър Меджидиев, цитиран от БТА.

Той увери, че

новоизградената електронна система за свързаност ще допринесе за възможно най-бързото придвижване на линейките

които ще бъдат оборудвани с таблети и GPS. Това от своя страна ще даде ценно време на медиците да се погрижат за състоянието на пациентите.

 

Задължение на всяко болнично заведение ще бъде да актуализира информацията за свободни легла.

 

По време на пресконференцията служебният министър на електронното управление Георги Тодоров отбеляза, че изграждането на системата е плод на добрата работа на междуведомствените екипи, както и че тя ще даде „ценни секунди“, които ще допринесат за спасяването на човешки животи.

 

Изпълнителният директор на държавната компания „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов показа как изглежда самата система, с която ще работят болниците и спешните екипи. Той подчерта, че с нея ще бъдат оборудвани около 500 линейки в цялата страна.

Коментари