Публикация

БАПЗГ подкрепя стачката на медиците от МБАЛ Добрич

БАПЗГ подкрепя стачката на медиците от МБАЛ Добрич

Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своята пълна съпричастност и подкрепа към протестните действия на медицински сестри и други медицински специалисти и лица от "МБАЛ-Добрич".

 

Днес стана ясно, че част от персонала на лечебното заведение започва

ежедневни стачни действия

и като ще спира работа за по един час. Повод за недоволството на медиците са техните заплати. Те настояват възнагражденията им да бъдат съобразени с Колективния трудов договор (КТД), според който медицинските сестри трябва да получават 1500 лв. основна заплата.

 

Същевременно

директори на лечебни заведения оспориха Колективния трудов договор

и включването му като клауза в Националния рамков договор. Мотивите им за това бяха, че нито една от болничните асоциации не е присъствала на подписването на КТД, затова те нямат задължението да го спазват. Междувременно от НЗОК взеха решение, че на болниците, които не постигат договореното в Колективния трудов договор, клиничните пътеки няма да бъдат заплащани в пълен размер. В крайна сметка Върховият административен съд отмени всички тези решения в полза на болниците. Така към момента лечебните заведения нямат задължението да въведат договорените в КТД заплати. Това разбира се предизвика недоволството на медиците от някои болници, като тази в Добрич.

 

От БАПЗГ отбелязват, че съвместно със Синдиката на българските медицински специалисти, многократно са призовавали всички отговорни институции в държавата и парламентарно представените политически партии да вземат решение за

остойностяване на медицинския труд и промяна на модела за финансиране в здравеопазването

Многократно е поставян въпроса за необходимостта от приемане на дългосрочна Национална стратегия за развитието на здравните грижи в България.

 

През месец юли 2022 г. Синдикатът на българските медицински специалисти и БАПЗГ откриха подписка с искане медицинските специалисти у нас да получат от своите работодатели началните основни месечни заплати, залегнали в Колективния трудов договор за отрасъл “Здравеопазване”.

„Дълго време се надявахме политиците да предложат работещо решение за задълбочаващата се кадрова криза в здравеопазването в отговор на нашите широко оповестявани данни за критична липса на медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и фелдшери. Нашето търпение и сили са на изчерпване. В условията на политическа и финансова криза единственият ни полезен и достоен ход са протестните действия. Ние открито заявяваме пред българските пациенти и цялото ни общество, че не можем да продължим да изпълняваме качествено професионалните си задължения поради претоварване и преумора заради полагане на извънреден труд, често в разрез с нормите за допълнителен труд, залегнали в Кодекса на труда. Събитията в Добрич са първата крачка от организирани национални протести  на медицинските специалисти. Този път ще бъдем непреклонни и ще отстояваме докрай правото си на достоен труд в името на българските пациенти, които заслужават качествено лечение и здравни грижи! Сигурни сме, че обществото е на наша страна, защото на всички ни е ясно, че без бързи и решителни промени българското здравеопазване все повече ще затъва в блатото на нерешените повече от две десетилетия проблеми“, се казва в изявлението на БАПЗГ.

Коментари