Публикация

Над 200 специалисти взеха участие в XVI Национален конгрес по оториноларингология

Над 200 специалисти взеха участие в XVI Национален конгрес по оториноларингология

 „Лечебни концепции в оториноларингологията – настояще и бъдеще“ бе мотото на XVI Национален конгрес по оториноларингология, който се проведе от 7 до 9 октомври в Бургас. Той бе организиран от Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия. Форумът събра водещи специалисти по УНГ болести от страната и чужбина, които представиха новостите в сферата и обсъдиха развитието на специалността.

Министър Меджидиев поздрави колегите си

Конгресът беше открит от председателя на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия – проф. д-р Карен Джамбазов, който отбеляза засиления интерес към най-голямото събитие в областта на оториноларингологията през 2022 г. Официален гост беше председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който поздрави участниците. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който също е УНГ специалист, изпрати поздравителен адрес. Приветствие към делегатите отправи и зам.-кметът по здравеопазване на община Бургас – Йорданка Ананиева.

Специалните гости представиха интересни доклади

Научната програма съдържаше 58 доклада, структурирани в сесии по основните направления, включително и сесия с акцент върху усложненията на УНГ органите, предизвикани от COVID-19. Специално участие в научната програма взеха гост-лекторите prof. Raluca Grigore от Румъния, prof. Andrzej Zarowski от Белгия, prof. Maciej Misiołek от Полша, Prof. Jonas J.-H. Park и проф. Асен Койчев от Германия, които посетиха Бургас, представиха интересни доклади и взеха участие в част от дискусиите.

Интересни доклади по теми в различни направления на оториноларингологията изнесоха видни наши специалисти като проф. Румен Бенчев, проф. Диана Попова, доц. Юлиян Рангачев, проф. Марио Милков, доц. Христо Златанов, доц. Николай Сапунджиев, доц. Тодор Попов, доц. Петър Руев, доц. Димитър Пазарджиклиев, доц. Дончо Дончев и други.

 

Младите УНГ специалисти, които бяха отличени на миналогодишния конгрес и получиха награда – участие в специализиран обучителен курс по специалността – д-р Александрина Топалова-Шишманова, д-р Лора Никифорова и д-р Борис Духленски, се включиха в научната програма и показаха развитието си и постигнатите резултати.

Отново бяха наградени млади специалисти по УНГ

На тазгодишния форум отново бяха предвидени награди за млади специалисти с най-добро представяне в научната програма. Определеното жури от Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия награди д-р Георги Давидов, д-р Мария Краева, д-р Денис Милков и д-р Кирил Пеев, които освен грамота, връчена по време на закриващата гала вечеря, получиха и грант за участие в обучение или научно събитие, осигурен от сдружението.

В рамките на конгреса се проведоха 2 кръгли маси

Едната по проблемите на неонаталния слухов скрининг, а другата за онкохирургията на глава и шия. В кръглите маси, освен оториноларинголози, участие взеха и специалисти по други специалности, които имат отношение по проблемите – педиатри, неонатолози, онколози, радиолози и др. Поставянето на двете теми в мултидисциплинарна аудитория позволи да се проведе комплексно обсъждане на проблемите, с което да се постави началото на ефективни решения в полза на българските пациенти.

 

Конгресът предизвика голям интерес на професионалната общност на специалистите по уши, нос и гърло от цялата страна. Научното събитие се радваше и на засилен интерес от страна на едни от най-големите компании от медицинската и фармацевтичната индустрия, които го подкрепиха като изложители.

Коментари