Публикация

Доц. Васил Пандов от ПП: Увеличението на заплатите в здравеопазването е финансово обезпечено от последното редовно правителство

Доц. Васил Пандов от ПП: Увеличението на заплатите в здравеопазването е финансово обезпечено от последното редовно правителство

Увеличението на заплатите в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор (КТД) между Министерството на здравеопазването (МЗ) и Българския лекарски съюз (БЛС), е финансово обезпечено от последното редовно правителство. Това заявява в прессъобщение до медиите доц. Васил Пандов от партия „Продължаваме промяната“. 

 

Той опровергава думите на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, че обещаното и разписано увеличение на заплатите в здравеопазването не е било финансово осигурено от предишното правителство.

 

Изказването на министъра стана по време на конференцията "Лекарска грешка и правила за добра медицинска практика". По думите му в предишния кабинет министърът на финансите, съвместно с министъра на здравеопазването, са направили PR-акция, с която да кажат: "Ние вдигаме заплатите!" 

 

Доц. Пандов напомня, че в Националния рамков договор е договорен скок на цените на клиничните пътеки с 25%. Eто защо болниците, които имат достатъчно пациенти и се управляват добре, имат възможност да вдигнат минималните основни заплати до 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар, казва той.

„На този фон будят недоумение коментарите на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, че повишението на възнагражденията на медицинските специалисти е PR ход на министрите на здравеопазването и на финансите в кабинета на Кирил Петков. Странно е не само твърдението му, че няма пари, но и фактът, че д-р Меджидиев прави това „откритие“ сега в качеството си на служебен министър, след като в качеството си на председател на най-голямата лекарска колегия в състава на БЛС на практика е подкрепил договорените в КТД минимални основни заплати“, се казва в съобщението му.

Ето какво казват още от ПП в прессъобщението:

През последните 12 години, включително по време на служебното правителство на Стефан Янев, не е провеждана никаква политика по доходите на медицинските специалисти. „Продължаваме промяната“ в лицето на министър-председателя Кирил Петков и министрите на финансите и на здравеопазването Асен Василев и проф. Асена Сербезова издигнаха този въпрос в приоритет на управлението. За първи път беше подписан КТД в сектор „Здравеопазване“, с който възнагражденията на здравните кадри бяха увеличени не просто с 5-10%, какъвто бе подходът до момента, а на 1500 лв. основна заплата за специалисти по здравни грижи и на 2000 лв. за млад лекар.

 

Със задна дата от 01 май 2022 г. съгласно заложените нива в КТД бяха повишени възнагражденията на работещите в структурите, които са на пряка издръжка от МЗ – центрове за спешна медицинска помощ, държавни психиатрични болници, центове по трансфузионна хематология и други. За това бяха отделени близо 22 млн. лв.

 

В последните дни на кабинета Петков с около 10% бяха вдигнати заплатите на служителите в НЗОК. Заплатите на колегите им в Регионалните здравни инспекции, както и на останалата държавна администрация, трябваше да бъдат увеличени след реформа и оптимизиране на разходите. Служебното правителство обаче даде 10 млн. лв. на тази администрация без никакви реформи и заложени цели.

 

По време на последното редовно правителство бяха увеличени средно с 25% цените на клиничните пътеки и НЗОК гарантира около 250 млн. лева месечно за болниците. По този начин се осигуриха пари за по-високи заплати на специалистите там. Справедливото заплащане на лекари, сестри и санитари бе мисия и на съсловната организация – БЛС, която е страна по националния рамков договор (НРД) и го подписа без възражения.

 

Въпреки недоволството на някои болници целта в основната си част е постигната. Според предоставените от НЗОК данни всички големи здравни заведения – около 150, са постигнали заложените в КТД и НРД нива на заплащане. Останалите са повишили възнагражденията и са се приближили до заложените минимални размери. Важно е да се подчертае, че веднъж увеличени според КТД, заплатите вече не могат да бъдат намалени едностранно от работодателя.

 

Разбираме притесненията на служебния министър на здравеопазването. Много е трудно да отговори на очакванията на медицинските специалисти, на които кабинетът на Кирил Петков за първи път даде надежда за справедливи възнаграждения. Да се вменява несъществуваща вина не помага, д-р Меджидиев. Необходими са действия и политическа воля, каквато ние показахме, че имаме.

Коментари