Публикация

Д-р Маджаров: Необходимо е да бъдат разписани още правила за добра медицинска практика

Д-р Маджаров: Необходимо е да бъдат разписани още правила за добра медицинска практика

Една от причините за феномена „лекарска грешка“ е, че не е разписана втората част правила за добра медицинска практика. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на конференцията "Лекарска грешка и правила за добра медицинска практика", провела се през уикенда в Сандански. Според него Лекарският съюз в този случай е длъжник на българското общество и българския лекар.

„Надявам се, че тази конференция ще е силен сигнал към елита в отделните специалности – ръководителите на дружествата по специалност, ние сме длъжници към българското общество и към българските лекари, защото не сме изпълнители своята съсловна роля да дадем тези правила, които да бъдат обнародвани, които да бъдат задължителни и да дават правото на всеки, който реферира след неблагоприятен случай, да каже: „тук не са спазени правилата и се касае за компетентност или немарливост“ или „колегата е направил всичко, но въпреки това е имало неблагоприятен резултат“, каза той.

Според председателя на БЛС е необходимо да се вземат спешни мерки продължаващото обучение да стане задължително. Той допълни, че е говорил с всички политически сили за необходимата промяна, която трябва да се направи в Закона за съсловните организации, но е получавал само уклончиви отговори, че каквото евентуално зависело от тях, щели да го направят.

 

Д-р Маджаров отбеляза, че в момента около 1/3 от лекарите се грижат самостоятелно за своето продължаващо обучение.

„Има една малка група хора, около 1/3 от лекарите, които се грижат самостоятелно за квалификацията си, които ходят на конференции и опреснителни курсове. Ние изпълняваме своите задължения, колегите, които повишават квалификацията си, трупат акредитационни точки, но никой не им ги изисква“, заяви той.

Коментари