Публикация

Адв. Шаркова: Увеличават се исковете на пациенти срещу лекари

Адв. Шаркова: Увеличават се исковете на пациенти срещу лекари

Броят на делата за лекарска грешка се увеличава всяка година. Това съобщи адв. Мария Шаркова, цитирана от БНТ, по време на конференцията „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика", която се проведе в Сандански. Общият брой на делата срещу лекарите в периода 2007 -2022 г. е 525.

 

Според информацията исковете са провокирани най-често от твърдения за некачествени постоперативни грижи, неправилна диагноза или неправилно лечение.

"Тези дела са сложни, защото от гледна точка на пациента, който носи тежестта на доказване, всички доказателства почти се намират в ответника, говоря за медицинската документация, която се намира в лечебните заведения, говоря и за това, че делата се решават най-често и с използване на съдебно-медицински експертизи, а там е изключително важно как се формулират въпросите, а също така качеството на съдебно-медицинската експертиза. Все по-трудно се намират вещи лица - лекарите не обичат да застават срещу своите колеги", казва адв. Шаркова.

75 000 лв. е средната цена на един иск у нас, а делата продължават средно около три години и половина. Статистиката сочи, че 56% от исковете на пациентите са отхвърлени, а 44% - удовлетворени. Според адв. Шаркова има леко нарастване на решенията в полза на пациентите. През 2019 г. 42% от тях са били уважени от съда.

 

Според адв. Шаркова най-уязвимите специалности за лекарска грешка са хирургията и АГ.

Коментари

Така е Госпожо Шаркова! 

Затова се обърнах към Вас, но Вие не пожелахте да ми обърнете внимание!

Когато имаш неграмотен лекар! Грешките са неизбежни!
Неграмотен юрист също!
Един куп сбъркани закони!

Основната отговорност в случая носят обществата на съответните лекари по съответната специалност и Министрите от Министерство на Здравеопазването, защото им се доверяват безрезервно! Без да ревизират вярно ли е това което онези им излагат!
Най-яркия за мен пример са Очните лекари в България!
Това е една гвардия народ, която не желае да разбере, че едно око не е само болести, които могат да се видят из него!
То е основно Оптична система чрез която ние придобиваме информация за околния реален свят! Проблемите в която не могат да се видят с техния любим Офталмоскоп! А със специално създадена Апаратура за която те все още не са чували, че такова нещо има!
Какво остава да знаят за какво служи!

Но когато си сляп! Си просто сляп!

Когато не знаеш! Е нормално да се греши!
Но на тях не им се плаща за това!
И нашите данъци едва ли са били предназначени за това!

Но, след като те живият още в средните векове, лекарските грешки не могат да се избегнат! При това те са толкова по груби колкото повече не се познава материята за съответния орган! И в крайна сметка тежестта пада върху пациента! Особено когато не може да си представиш къде се намираш!
Но хайде да не продължавам!
Ако имах пари и аз щях да ги съдя! И да ги спукам от Дела!

Защото системата в Министерство на Здравеопазването е такава, че от гушене на разни хора, пари за производство на качествен медицински персонал не остават!
Просто такъв подход са си изпекли!

Всеки буркан мухлясва най-напред отгоре!
Както е и с прокуратурата!
Тези отдолу гледат какво правят тези отгоре! И правят същото!
И т.н.