Публикация

Има ли цигари, които намаляват риска от инфаркт?

Има ли цигари, които намаляват риска от инфаркт?

За страстните пушачи е много трудно да се откажат напълно от вредния навик, дори ако възникват проблеми със здравето. На практика грижата за намаляване на риска от обичайните заболявания в тази група трябва да започне колкото е възможно по-рано. Най-добре е цигарите да се намалят максимално или дори да бъдат спрени. Ако това не е възможно, да се премине към алтернативи.

Ново проучване показва, че рискът от инфаркт на миокарда е значително по-нисък при употребяващите електронни цигари,

в сравнение с пушачите. Изследването е направено съвместно от американски и индийски учени в началото на септември тази година. Резултатите сочат, че рискът при бездимните устройства е с около 39% по-нисък.

 

Същевременно учените предупреждават непушачите да не започват да пушат, дори и с бездимни устройства. Макар и по-малко вредни, те не са напълно безопасни. Учените са изчислили, че рискът от възникването на инфаркт на миокарда е с 33% по-висок отколкото при непушачите. Бездимните устройства са добра алтернатива само за страстните пушачи, които не могат да се откажат от навика си.

Изследователите правят сравнение на риска, използвайки статистиките на 585 306 души, разделени на три групи.

От тях 19 435 са потребители на електронни цигари, 1693 са традиционните пушачи, а останалите – непушачи. Данните сочат, че 7 % от потребителите на електронни цигари са претърпели инфаркт на миокарда. Той се е случил при 7,7% от пушещите цигари и при 6,5% от непушачите.

 

Заключението на изследването е, че рисковете за появата на сърдечен инцидент при традиционните пушачи е много по-висок от този при бездимните устройства. В тях тютюнът само се загрява, но не се изгаря, което намалява концентрацията на вредни вещества при вдишване.

 

Затова пък пушенето на цигари и употребата на други форми на горящ тютюн водят до излагане на потребителите на високи концентрации на химически вещества,които причиняват възпаление и оксидативен стрес. Това се установява в редица други проучвания, цитирани в изследването. Хроничното възпаление повишава риска от развитие на потенциално смъртоносни заболявания, а оксидативният стрес, който се дължи на дисбаланса между увреждащи клетките молекули, наречени свободни радикали, и антиоксидантите, може да доведе до сърдечносъдови, белодробни, неврологични или други заболявания, включително и рак.

 

В допълнение учените поясняват, че електронните цигари не бива да се пропагандират като здравословна алтернатива на традиционното пушене на цигари, а само като възможност за онези пушачи, които не са в състояние да спрат цигарите.

 

Линк: https://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(22)01315-8/fulltext

Коментари