Публикация

Пълнозърнестите храни намаляват риска от инсулт

Консумацията на повече пълнозърнест хляб, ориз и овес може да бъде толкова ефективно за намаляване на риска от инсулт, колкото и медикаментозното лечение, сочи ново изследване.


Британски изследователи помолили 200 души да включат в диетата си три порции пълнозърнести продукти дневно или нито един.

Хранителният режим с високо съдържание на фибри е известно, че помага за намаляване на холестерола в кръвта и за подобряване на здравето на храносмилателната система.

Установено е още, че пълнозърнестите продукти понижават и кръвното налягане.

Резултатите, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показват, че хората, които приемат пълнозърнести храни, имат спад на систоличното налягане, което има потенциал да намали риска от инфаркт и инсулт с най-малко 15 – 25%.

Коментари